színterápia otthon festés lakberendezés dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem szükséges ahhoz semmilyen különleges szakismeret, hogy tudjuk: az egyes színek a dekorációs, stílusbeli szerepük mellett a szervezetünkre is hatással vannak.

Már régóta ismert a színek élettani hatása, és nem csoda, hogy a feng shui mellett a gyógyászatban is nagy szerepet kapnak. Persze az otthonodból nem lehet saját gyógyászati központot kialakítani, de könnyen segítségül hívhatod őket a kisebb-nagyobb gondjaid kezelésére - vagy egyszerűen csak megelőző célzattal is bevetheted az egyes színeket a harmonikusabb mindennapok érdekében. Ehhez próbálunk most néhány könnyen kivitelezhető tippet adni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogyan?

Először is ha nem épp költözés vagy lakberendezés előtt állsz, akkor nincs szükség arra, hogy az amúgy fehér konyhád falát hirtelen kellemes halványsárgára fesd, hiszen apróbb kiegészítőkkel is elérheted a kívánt hatást. A hálószobában egy új ágyneművel, netán ágytakaróval, színben harmonizáló díszpárnákkal költség- és időhatékonyan kivitelezhető, és hasonló módon frissíthetsz a nappalidon is egy új pléddel, párnákkal, vagy egy új képpel a falon. A dolgozószobában már egy fokkal nehezebb a helyzet, de egy kép a falra itt is jól jöhet. Ugyanakkor nyugodtan válogathatsz a papírboltokban számodra megfelelő színű mappákat, füzeteket, tolltartókat, vagy bármit, ami nemcsak a fiókokban szolgálja a rendszerezést, hanem látható helyre kerül a helyiségben.

A serkentő sárga - a túl sok sárga azonban fejfájást okozhat

A sárga, mivel a Napot szimbolizálja, éltető energiát adhat a helyiségeknek. Felvidít, boldoggá tesz, vidámságot áraszt, ezért jó megoldás a nappalidba sárga díszpárnákat, kiegészítőket tenned, ha itt zajlik a családi élet döntő része, vagy épp a barátokkal előszeretettel ültök össze időnként itt. Ezek mellett ösztönzőleg is hat a tudatodra, serkenti az agyi tevékenységet, ezért minden olyan helyiségbe is csempészheted, ahol a munkádat végzed, netán tanulnod kell. A végére még egy tipp: étvágytalanság vagy akár emésztési zavarok esetén is bevetheted. Érdemes azonban óvatosan bánnod a színnel: túlzott mennyiségben akár fejfájást is okozhat. Éppen ezért ha valamelyik szobában túl sok sárga van, jó, ha kicsit visszaveszel belőle.

Depresszióűző narancssárga - segít az emésztési zavarokon

A sárgánál melegebb szín, de hasonló hatásokkal rendelkezik. Energetizál, örömmel tölt el, motivál, ezért jó választás olyan helyiségekbe is, ahol dolgozol, tanulsz, vagy akármilyen kreatív tevékenységet végzel. Mivel ilyen "aktív" szín, ezért alkalmas lehet, ha szeretnél kizökkenni a melankolikus hangulatból, vagy netán a depressziós hangulatodat szeretnéd legyűrni. Egészségügyileg érdemes kiemelni görcsoldó hatását, illetve az emésztési zavarokat szintén enyhítheted általa.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A vörös lelkesít - de agresszívvá is tehet

Amellett, hogy a szerelem, a vágy színe és sokat dobhat a szexuális életeden, ha a hálószobában vörös kiegészítőket helyezel el, megingott önbizalmadat is helyrebillentheted a segítségével. A vörös ugyanis nemcsak lelkesíteni, hangulatot fokozni képes, de nagyobb önbizalmat is ad. Utóbbi miatt feldobhatod vele azokat a helyiségeket is, ahol bizonytalanabbul mozogsz - legyen szó akár a konyháról, akár a munkádról, melyben jól jönne a plusz lendület. Azonban érdemes vigyázni vele, mivel rendkívül intenzív szín, könnyen agresszívvá, ingerültté tehet, ha túl nagy mennyiségben található a helyiségben.

A harmonikus zöld - ha pihenni akarsz

A béke, a nyugalom szavak kapcsolódnak a zöld színhez elsősorban, ám mivel az újrakezdés, az újjáéledés, a tavasz színe is, éppen ezért általánosan is jó szolgálatot tehet, ha személyes fejlődésedet, megújulásodat szeretnéd elősegíteni. Mivel nyugalmat áraszt magából, nagyon jó választás olyan helyiségekbe, olyan területekre bevinni ezt a szín, ami a regenerálódást, a pihenést hivatott szolgálni.

A spirituális kék - enyhíti a bezártságérzetet

Akárcsak a zöld szín, a kék is elősegíti a relaxációt, talán mert a víz elemhez kötődő szín, a vízről pedig a tenger, az óceán, a végtelenség jut sokak eszébe. Annyi lényeges különbség van a kék és a zöld között, hogy előbbi a spirituális elmélyülést is segíti, így képes megteremteni a hangulatot az önelemzéshez is, vagy ha csak szeretnél elmélyülni magadban egy-egy döntéshelyzet előtt. Bár a kék szín általában fürdőszobák gyakori meghatározó színe, egy világosabb árnyalatban kisebb helyiségekben képes enyhíteni a bezártságérzetet is. Relaxáló hatása révén pedig segítségül hívhatod álmatlanság esetén például egy kellemes árnyalatú ágynemű formájában, de jó hatással lehet fejfájás esetén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.