Sérült gyerek érkezik a családba – mi a teendő?

Forrás: Thinkstock -
otthon család fogyatékkal élők sérült gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tény, hogy minden szülő egészséges gyermekre vágyik, ám vannak olyan családok, ahová szellemileg vagy testileg fogyatékos kisbaba születik. A szülők reakciói ez esetben igen eltérőek lehet – többen állami gondozásba adják csemetéiket, de sokan döntenek úgy, hogy idejüket, erejüket nem kímélve a lehető legnagyobb szeretetben nevelik fel a világra jött gyermekeiket. Ezúttal nekik adunk néhány tanácsot. 

Ha a kórházban derül ki, hogy sérülten jött világra egy újszülött, egyes szülők úgy döntenek, otthagyják a gyereket az intézményben. Mivel egy sérült gyereket kevesen szeretnének örökbe fogadni, ez a gyermek nagy valószínűséggel állami gondozásban fog felcseperedni. Amennyiben a család úgy dönt, hogy fogyatékossága ellenére szeretni és gondozni fogja saját gyermekét, fel kell készülni annak nevelésére.

Forrás: Thinkstock

Az egészséges testvéreket fontos felkészíteni

Először is: ha a gyermeket otthon egy idősebb testvér várja, annak – életkorához mérten – minden információt meg kell adni a kistestvér állapotáról. Érdemes elmesélni neki, hogy a testvére miben más, mint ő, hogy előreláthatóan vele többet kell majd foglalkozni, és hogy ő miben tudja majd segíteni a család munkáját. Erre azért van szükség, mert a hiányos vagy nem megfelelő információk birtokában előfordulhat, hogy a nagyobb gyerek féltékeny lesz fogyatékos testvérére, és esetleg bántani fogja. De ugyanígy az is előfordulhat, ha több testvér is van a családban, hogy kiközösítik a fogyatékkal élő gyermeket, aki visszahúzódóvá válik, és a későbbiekben nem mer majd kapcsolatot kialakítani senkivel. Érdemes olyan közös programokat szervezni a családdal, ahol az egészséges és sérült gyermekek egyaránt jól érzik magukat.

Az elfogadás: kulcs a túléléshez

A szerető családi közeg elengedhetetlen, ugyanis az, ha például az apa nem képes elfogadni, hogy gyermeke „más”, mint a többi, sok konfliktust szülhet. Az apák szeretnek büszkélkedni a gyermekükkel és nehezen élik meg, hogy az ő gyermekük nem egészséges. Első feladat tehát az elfogadás – ez a kulcsa a család túlélésének. Ha ugyanis ez nem történik meg, az apa szégyelli a saját gyermekét, egyre többet lesz távol az otthonától, ami a házastársak között rendszeres vitát szülhet. Ennek eredménye pedig a legtöbb esetben az, hogy a férj kilép a családi kötelékből. Az édesanya egy fizetésből pedig – amennyiben persze még van egyáltalán munkája – képtelen eltartani az egész családot. Nem nehéz kitalálni, hogy ez hová vezet. A szülőknek nagy segítség lehet, ha a szakemberek mellett hasonló helyzetű családokkal is beszélgetnek, akiktől érzelmi feltöltődést és sok hasznos tanácsot is kaphatnak.

Forrás: Thinkstock

Hagyd, hogy olyanná váljon, amilyenné szeretne

"A másságával élő gyermek is lehet nagyszívű, kedves, önző, bátor – hagyni kell, hogy olyanná váljon, amilyenné szeretne és nem olyanná, amilyen embert a szülők szeretnének nevelni belőle. Érdemes – állapotától függően – vele is elbeszélgetni arról, hogy az emberek sok esetben nem tudnak mit kezdeni a szellemileg vagy testileg fogyatékos emberekkel, elfordulnak tőlük. Éppen ezért a szülőknek az a feladatuk, hogy szeressék, bátorítsák a gyermeket, erősítsék az önbizalmát, mert ők csak a szülőkre számíthatnak. A kitartás meghozza gyümölcsét: a fogyatékkal élő gyermekek többszörösen meghálálják a nevelésüket, gondozásukat" - mondja Majsai László pszichopedagógus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.