Dorothy állította, hogy ő egy egyiptomi papnő reinkarnációja, aki a fáraó szeretője volt

2018.11.07. 17:00

Abydosban töltött élete tele volt egyiptológusokkal való együttműködéssel, számos könyvet írt, és más kutatók munkáihoz is csatlakozott. Műveinek legfontosabb témája természetesen az Abydosi I. Széthi templom volt, amelynek egyébként önkéntes idegenvezetőjeként is dolgozott. Segített felfedezni azt a kertet, ahol úgy vélte, először találkozott a fáraóval.

I. Széthi fáraó temploma AbydosbanForrás: Shutterstock

Dorothy azt is elmondta, milyenek voltak az imák és a hagyományos rituálék. Leírásait a műemlékekről, domborművekről és egyéb dolgokról, amelyeket előző életében látott, ismételten megerősítették a későbbi ásatások.

Dorothy olyan ismeretekkel rendelkezett, amelyekről még olyan szakembereknek sem volt tudomásuk, akik sok éven át dolgozták Egyiptomban. Az egyikük a híres brit egyiptológus, Kenneth Kitchen. Bár nem akarta nyíltan elismerni, az írott források azt sugallják, hogy hitt neki. Nicholas Reeves szintén figyelembe vette a látomásait Nefertiti sírjának keresése során:

Megkérdezte, hogy miért akarom tudni. Azt mondtam, szeretném feltárni, erre ő: 'Nem, nem szabad.' De elmondta nekem, hol van. A királyok völgyében, nagyon közel Tutankhamon sírjához. De olyan helyen, ahol senki sem keresné.  

John Reinhard Weguelin: Egy egyiptomi macska gyászszertartásaForrás: Auckland Art Gallery

Sok régészeti kutatás és ásatás alapját adták az általa elmondottak. Információit követően az Otto Schaden által vezetett kutatók felfedezték a királyok völgyben lévő KV63-s sírt, amely Tutankhamon nyughelye közelében található.

Dorothy Eady 81 éves korában hunyt el, és Abydosban temették el. Ő ugyan már előkészítette nyughelyét a templom kertjében, de ezt a helyi hatóságok nem engedélyezték. Nem félt a haláltól, mivel úgy gondolta, így újra egyesülhet szerelmével, a fáraóval. Még manapság is sok kutató próbálja bebizonyítani, hogy csaló volt, aki az egyiptomi kultúrába való elmélyülésének és remek színészi tehetségének köszönhette hírnevét. De sokan azt mondják róla, hogy ő volt az egyik legérdekesebb ember, akivel valaha is találkoztak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Dorothy EadyEgyiptomfáraóreinkarnációelőző életI. Széthi