"Segítettem meghalni a kislányomnak" - egy édesanya megrázó vallomása

eutanázia krónikus fáradtság morfium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy rejtélyes betegség következtében Lynn Gilderdale már sem járni, sem beszélni nem tudott, emellett folyamatos fájdalom gyötörte. Végül arra kérte édesanyját, Kayt, vessen véget szenvedésének.

Kay Gilderdale-nek bíróság előtt kellett felelnie az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságért, de a kilenc napig tartó tárgyalás során végül felmentették.

17 évvel ezelőtt az akkor 14 éves Lynn az iskolában lett először rosszul, ezután fertőzések sorozata következett, a lány hónapokig antibiotikumot szedett, úgy tűnt, immunrendszere teljesen leállt. Folyamatosan fájt a torka és a feje, nyirokcsomói megduzzadtak és szinte naponta elájult, emellett néha órákig tartó epilepsziás görcsei jelentkeztek.

www.dailymail.com
www.dailymail.com



Lynn kimaradt az iskolából és szülei kétségbeesetten figyelték, ahogyan egykor eleven, csacsogós lányuk már csak árnyéka önmagának. Lynn nyilvánvalóan beteg volt, de a háziorvos által elvégzett vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, papíron a lánynak semmi baja sem volt.

1992 februárjában, 12 héttel az első rosszullétet követően Lynn elvesztette az eszméletét, görcsölni kezdett és kórházba került. A vizsgálatok itt sem tudtak kimutatni semmit, majd hetekkel később kimondták a diagnózist: krónikus fáradtság szindróma. A betegség nem mutatható ki semmilyen eszközzel, eredete pedig ismeretlen.

"Azzal gyanúsították, hogy csak színlel" - emlékszik vissza az édesanya. "Sírni tudtam volna, amikor láttam, mekkora fájdalmai vannak, ő mégis vidám maradt és beletörődött a sorsába."

www.dailymail.com
www.dailymail.com



A következő 17 év során Lynn rengeteg kórházi kivizsgáláson esett át, amelyek során semmi nem derült ki, annak ellenére, hogy a lány elsötétített szobában feküdt, nem tudott sem járni, sem beszélni, sem enni, sem vécére menni. Kizárólag a jelnyelven alapuló rendszer segítségével tudott kommunikálni a családjával. Nyelési nehézségei miatt gyomorszondát vezettek le, ezen keresztül táplálták és folyamatosan feküdnie kellett, mert függőleges helyzetben azonnal elvesztette az eszméletét.

2007. szeptember 20-án, 30. születésnapján azonban Lynn feladta a küzdelmet és arra kérte édesanyját, vessen véget szenvedésének, mivel tudta, soha nem lesz jobban. 2008 decemberében egy éjszaka Kay arra ébredt, hogy Lynn rövid idő alatt beadta magának az egész napi morfiumadagját, ez azonban nem volt elég, így édesanyja további hat ampullát szívott fel egy fecskendőbe.

"Az évek során sokszor elképzeltem, hogyan ér majd véget Lynn élete, de erre álmomban sem számítottam" - vallotta be Kay. "Mondtam neki, hogy várja ki, amíg a természet elvégzi a dolgát és a halál elragadja, de hajthatatlan volt. Végül beadtam a derekam."

Kay ezután négy órán át ült Lynn ágya mellett, a végre várva. Délután a fiatal nőnek légzési nehézségei támadtak, Kay pedig pánikba esett és megpróbálta beadni lánya szokásos fájdalomcsillapító gyógyszereit, majd újabb adag morfiumot fecskendezett lánya gyomorszondájába. "Nem akartam megölni" - bizonygatta az anya. "Csak azt szerettem volna, ha nem szenved."

2008. december 4-én reggel 7 óra 10 perckor, 29 órányi és 25 percnyi haldoklás után Lynn meghalt. A rendőrséget a háziorvos értesítette.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiW-en és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.