Csaknem belehalt Robert Redford fia a fekélyes vastagbélgyulladásba

immunrendszer belek vérszegénység hasmenés Robert Redford májátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ideges kamasz - mondták Jamesre, Robert Redford fiára, amikor tizenévesen folyamatos hasfájástól és láztól szenvedett, miközben vészesen csökkent a súlya. Csak két év után jöttek rá, hogy a gyógyíthatatlan fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) támadta meg.

A betegség során az immunrendszer megtámadja a beleket, ami következtében vérzés, hasmenés, fájdalom, kimerültség és vérszegénység jelentkezhet. Az esetek egynegyede alakul ki gyerekkorban, ilyenkor komolyabb tünetekkel jár. Kezelni lehet, gyógyítani azonban nem.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A ma 49 éves James Redford 15 éves kora óta él együtt a betegséggel. Szülei a nyugati orvoslásban csalódva még vudu praktikákat is bevetettek a szenvedései enyhítésére - sikertelenül. Ráadásul 25 éves korában a májára is ráment a kór, így hamarosan májátültetésre volt szüksége. A transzplantáció nem volt komplikációmentes, az első kapott szervet a teste ki is lökte, végül a teljes talpraállás egy évet vett igénybe. Ezután egy alapítványt hozott létre, amely a szervátültetéssel kapcsolatos minél szélesebb körű tájékoztatást tekinti feladatának.

A betegség rendszerint 15-30 éves kor között alakul ki, és vegyesen vezethető vissza genetikai és környezeti okokra. A szervátültetésre való várakozás évente sok ember életét követeli. Ezt a témát járja körül James Redford Kedves idegenek (The Kindness of Strangers) című dokumentumfilmje is, amely során a fiát elveszítő és annak máját felajánló édesanya találkozik azzal a férfival, aki gyermeke szervének köszönhetően élhetett tovább - vagyis magával Redforddal.

A filmrendező és forgatókönyvíró jelenleg is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, gyógyszert szed, de jól van. "Elég egészséges vagyok ahhoz, hogy a kelleténél több biciklibalesetet szenvedjek el" - mondta nevetve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.