Hét étel a gyulladások és az úszógumi ellen

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség diéta elhízás egészség gyulladások
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem hiába állítják, hogy sokszor a legkézenfekvőbb megoldások a legjobbak. Néha szinte a lakásból sem kell kimozdulni ahhoz, hogy a napi menüt úgy állítsd össze, az egyszerre óvja meg szervezeted a gyulladásoktól és az elhízástól is. Érdemes akár ma, a következő lista alapján feltúrni a hűtődet és az éléskamrádat.

Zöldségek és gyümölcsök

Magas tápanyag- és rosttartalmuk miatt a zöldségek és gyümölcsök fantasztikus élharcosai a gyulladás elleni küzdelemnek, akár a krónikus gyulladásokat is megelőzheted velük. Néhány zöldség és gyümölcs kiemelten fontos ebben a harcban: ilyen például az alma, a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a gombák, esetleg a papaya, az ananász és a spenót is. Ugyanakkor, ha figyelmesen megnézed a felsorolt alapanyagokat, láthatod, hogy az összeset simán beiktathatod akkor is, ha súlyod megőrzéséről vagy elszánt fogyókúráról van szó.

Forrás: Thinkstock

Zöld tea

Ez a kellemes ital nemcsak a derekadat vékonyítja, de gyulladáscsökkentőnek is kiváló a benne található flavonoidok miatt. A zöld tea EGCG nevű összetevője abban segít, hogy csökkenjen a szervezet testzsírszintje.

Egészséges olajok

A telítetlen zsírok segítenek a megfelelő szinten tartani a koleszterinszintedet, illetve szintén gyulladáscsökkentők. Remek forrásai ezeknek a zsíroknak az olívaolaj, a mandula és az avokádó. Emellett a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek és olajfélék az életmódváltásban is jelentősek, különösen, ha azokat friss zöldsaláták megbolondítására használod, vagy tartósan iktatod be a diétádba.

Halak, magvak

Kutatások bizonyították, hogy azok a diéták, amelyek nagy százalékban tartalmaznak omega-3 és kis százalékban omega-6 zsírsavakat, az ideális testsúly elérése mellett gyuladáscsökkentő hatásukat is érvényesítették. Omega-3 tartalmú ételek a dió, a lenmag, a halak, például az alaszkai vadlazac.

Forrás: Thinkstock

Fűszerek

Néhány fűszer, például a fokhagyma, a turbolya, a fahéj, a gyömbér és a chili fantasztikus gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ugyanakkor a felsorolt fűszereknek az ideális testsúly kialakításában, megőrzésében is szerepe van. Például azzal, hogy serkentik a vérkeringést, lendületesebbé teszik az emésztést, és gyorsítják az anyagcserét is.

Víz

A sok víz fogyasztása elengedhetetlen a méregtelenítésben, hiszen a gyulladást okozó toxinokat a víz tudja kimosni a szervezetedből. Igyekezz legalább 1,5-2 liter vizet inni naponta! Fontos: ha edzel, félóránként fogyassz a 1,5-2 literen kívül még 2-3 deci vizet! Nem titok, hogy az elegendő mennyiségű víz fogyasztásának a fogyókúrában is szerepe van. Sőt aligha létezik sikeres fogyókúra optimális mennyiségű tiszta víz bevitele nélkül.

Forrás: Thinkstock

Teljes kiőrlésű gabona

A rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabonák segítenek helyén tartani az inzulinszintedet. Magas B-vitamin-tartalmukkal a homocystine nevű gyulladást okozó hormont csökkentik a szervezetedben. A magas rosttartalom segíti a megfelelő emésztést, sőt csökkenti az éhségérzetet is azzal, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén is a telítettség érzetét kelti.

Valószínűleg nincs éppen kéznél az imént felsorolt összes alapanyag a háztartásodban, de nincs is rá szükség, hiszen ezek a források típusonként hatnak, így elég, ha ebből is, abból is van otthon egy kicsi. Például alma, dió, hal, fahéj, cukormentes gabonapehely, zöld tea, esetleg egy marék mandula és persze tiszta víz szinte biztos, hogy a legegyszerűbben berendezkedett konyhában is megtalálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.