Andropauza - Létezik férfi menopauza is

Forrás: Thinkstock -
betegség férfi menopauza egészség menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idő ugyan kegyesebb a férfiakhoz, mint a nőkhöz, kicsit később érkezik el életük nehéz időszaka, a hormonrendszer "öregedése" - az andropauza. A tünetek azonban mutatnak párhuzamot: a nők és férfiak egyaránt idegesebbé, fáradtabbá válnak, koncentrálási nehézségek lépnek fel, csökken a libidó és általános letargia lehet úrrá rajtuk.

Maga a jelenség természetes, ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is a nemi hormonok csökkenése magával hozza a test változásait.

Forrás: Thinkstock

Mindezt azonban sokáig nem kezelte ennyire természetesen az egészségügy, pedig az ötvenes éveikben járó férfiak tesztoszteron szintje drasztikusan csökkeni kezd.
Stasztikai adatok szerint minden harmadik 50 feletti férfi hormonháztartásuk felborulása miatt súlyos tünetekkel küzd. Néhány évtizede még nem, de ma már egyre többen látják be, hogy mindezt nem kell tétlenül tűrni, akár orvosolni is lehet-egyre több ötvenes férfi fordul orvoshoz és kezdi el azt a speciális hormonterápiát, amely képes a tüneteket enyhíteni. Olyannyira népszerűvé váltak ezek a kezelések, hogy a világ számos országában az elmúlt egy évtizedben megduplázódott az andropauza kezelések száma. Az Egyesült királyságban ma már évente 300 ezren veszik igénybe ezt a lehetőséget.

A vélemények azonban megoszlanak a beavatkozással kapcsolatban, sokan vélik úgy, hogy mindez szükségtelen erőpocsékolás (és a gyógyszeripar arroganciájának a számlájára írják). Szerintük a férfiaknak tudomásul kellene venni, hogy férfiasságuk ideje lejárt, nem duzzadnak többé úgy az erőtől, mint addig. Valamint elegendő ha sporttal, megfelelő étrenddel, stresszoldással tesznek a tünetek ellen. Sokan azonban ezzel eltérő véleményt fogalmaznak meg, és arra hívják fel a figyelmet, hogy teljesen felesleges a szenvedés, az öregedés ideje a hormonok területén is "kitolható" időben, és ha van megoldás, miért ne lehetne élnie vele azoknak, akik szeretnék még sokáig érezni férfias energiáikat.

Mi történik alacsony tesztoszteron-szint esetén?

Ahogy a bevezetőben már említettük meglehetősen kézzelfogható tünetekkel jelentkezik az andropauza - csökken az izomtömeg, miközben megemelkedik a testzsír mennyisége a szövetekben. Súlyosan csökken az energia, erekciós zavarok léphetnek fel, valamint a kedélyállapot is megsínyli a változást: gyakran lépnek fel depressziós tünetek - valahogy az életkedv veszik el. Ezek a tünetek azonban jól kezelhetőek a megfelelő, személyre szabott tesztoszteron-pótló terápiával.

Más is állhat a háttérben
A tesztoszteron - szint normál értékét (és az ahhoz mérhető csökkenést) azonban nem is olyan egyszerű megállapítani: a férfiak nemihormon szintje meglehetősen széles skálán mozog még egy nap során is (napszakonként jelentősen eltérhet). Valamint figyelembe kell venni azt is a tünetek jelentkezésekor, hogy a fent felsorolt tüneteket okozhathatja más betegség is.

Többek között pajzsmirigy problémák, máj-és vesebetegség, a szív megbetegedései, tüdőbetegség de még túlzott alkoholfogyasztás is állhat a háttérben. Így az orvosok teljeskörű vizsgálatsorozat után állapítják meg, hogy "csupán"andropauzáról van szó, vagy más az oka a kellemetlen tüneteknek.

Forrás: Thinkstock

Nem kell elengegedni a problémát
Az egészségügy tapasztalatai alapján a nők jelentős szerepet töltenek be a férfiak egészségügyi aktivitásuk serkentésébe. Az esetek jelentős részében a nő az, aki addig noszogatja párját, míg az hajlandó lépni és tenni egészsége érdekében. Erről a life.hu többször is írt már, legutóbb a "Kapd el a frakkját! Az egészségügyi hatalom a nők kezében van című cikkben.

A férfias erő csökkenése, és a testi vágyak elillanása különösen kiélezheti ezt a problémát, és fontossá válik a tünetek orvoslása - aminek elodádázását szinte biztosan nem engedi meg majd a női partner. Mikor kell lépni? Ha a férfi elmúlt ötven éves, a fenti tüneteket észleli magán (és a női partner is érzékeli annak hatásait), akkor kár pazarolni az időt. Minél előbb orvoshoz kell fordulni, aki teljes körű kivizsgálás és az andropauza megállapítása után javasolni fogja a megfelelő megoldást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.