Mindennap kakaós turmixot iszik a kisfiú – vajon az életébe fog kerülni?

Forrás: Thinkstock -
kakaó banán egészség turmix
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor Nicholas Woodcraft kakaós banánturmixot kér reggelire, az édesanyja már kétségbeesetten kezd neki a finomság elkészítésének, ugyanis a kisfiúnak két éve csak ebből áll az étrendje.

A cukor hajtja a gyermeket

A 11 éves Nicholas Woodcraft két éve szakított az általa addig fogyasztott pépes reggelikkel, és azóta csak és kizárólag egyedi turmixát hajlandó meginni: a tejes, kakaós, banános egyveleget. Édesanyját megrémíti a tény, miszerint kisfia nem tudja a szilárd ételt megrágni, de aggodalmát az is fokozza, hogy szokatlan étrendjével 2800 kalóriát, azaz 98 teáskanálnyi cukornak megfelelő tápanyagot visz be mindennap a szervezetébe. Az előzmények a kisfiú babakorára vezethetők vissza. Nicholasnak hat hónaposan kezdtek tápszereket adni, de a kanalat nem volt hajlandó a szájába kapni, csak a cumisüveget. Eleinte autizmusra gyanakodtak a szülei, majd egy klinikán kivizsgáltatták, ahol megállapították, hogy Nicholasnak szelektív étkezési rendellenessége van.

Forrás: Thinkstock

A szelektív étkezési rendellenesség főleg gyerekeknél fordul elő, tünete, hogy az érintett nagyon kevésféle ételt hajlandó megenni. A rendellenességben szenvedő gyakran úgy válogat, hogy csak egyfajta ételt, például a világos színű fogásokat eszi meg. Tartanak az új ízektől, és csupán néhány fajta ételt hajlandóak megenni. A szakemberek szerint ez a viselkedésmód később kényszerességhez vezethet.

Hiába erőltették, a kissrác már más folyadékot sem hajlandó magához venni. Emellett figyelemre méltó, hogy egészen eddig nem volt beteg, de hosszú távon nem sok jót tesz szervezetével a rengeteg cukor. Azóta is akárhányszor etették volna szilárd étellel, a fiú mindig elutasította, toporzékolt, kiabált és sírt az ilyen esetekkor.

A testvéreire sem hallgat

Ihász Katalin, dietetikus véleménye

A kisfiú életben maradhat, hiszen minimális energiát bevisz naponta a szervezetébe, viszont a vegyes táplálkozás nélkülözése miatt számos hiánybetegség alakulhat ki, aminek súlyos következményei lehetnek. A napi energiaigényt befolyásolja a kor, a nem, a fizikai aktivitás, az életmód. Egy fejlődésben lévő szervezetnek nagyobb mennyiségű kalóriára, fehérjére van szüksége (11–14 éves kor között az energiaszükséglet 2000, 2700, vagy akár 3500 kcal/nap, a folyadékszükséglet 50–60 ml/kg/nap, a fehérjeigény 62 g/nap).

Ha a kisfiú valamilyen oknál fogva mégis átállna a „normális" táplálkozásra, akkor eleinte pépes étrendre lenne szüksége ahhoz, hogy a szervezete is megfelelően reagáljon. Ezt követné a főtt krumpli, a puhára főzött rizs, az apróra darált hús, így lehetne az étrendjét fokozatosan a szilárd ételek irányába elvinni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.