Ennyit hízik, aki leszokik a dohányzásról

Forrás: 12plusuk.com -
kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósoknak sikerült számszerűsíteniük, mennyit hízik az, akik leszokik a dohányzásról. A napi 25 szálat szívók súlya átlagosan 10,4 kilogrammal gyarapodott, a legfeljebb 15 szálat szívóké viszont semennyivel.

Rengetegen aggódnak amiatt, hogy a leszokás után hízásra számíthatnak. Most bebizonyosodott, hogy az erős dohányosok és az eleve elhízottak számíthatnak nagyobb súlygyarapodásra ilyenkor.

„Ez a félelem akár gátat is szabhat a leszokásnak” – magyarázza Susan Veldheer, a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosi iskolájának szakértője, aki szerint éppen emiatt fontos meghatározni, kik tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Forrás: 12plusuk.com

A szakértők 12 204 főt vettek górcső alá, akik a National Health and Nutrition Examination Survey keretein belül szolgáltattak adatot. Számba vették a naponta elszívott cigaretták mennyiségét és a testtömegindexüket is. A megfigyelési időszak 10 évig tartott. A leszokók eredményeit összehasonlították azokéval, akik sohasem dohányoztak, és azokéval is, akik nem szoktak le.

A nemdohányzók átlagosan fél kilogrammot híztak a 10 év során. Ami a leszokókat illeti, naponta legfeljebb 15 szál nem befolyásolta a testsúlyt, ám aki minimum 25 szálat szívott, vagy pedig legalább 30-as BMI-vel vágott bele a cigaretta lerakásába, jelentősen gyarapodott: előbbiek 10,4 kilogrammot szedtek fel, utóbbiak pedig 7,2-et.

„Noha ez soknak tűnhet, fontos megjegyezni, hogy még így is ez a legfontosabb, amit az érintettek megtehetnek az egészségükért” – összegezte Veldheer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.