Friss kutatás: a napfény késleltetheti a szklerózis multiplex megjelenését

betegség kutatás autoimmun betegség szklerózis multiplex napfény sclerosis multiplex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint később alakul ki a betegség a szklerózis multiplexes betegekben, ha tizenéves korukban rendszeresen több időt töltöttek a napon. Ez is azt bizonyítja, hogy a betegség és a napfény illetve D-vitamin hiány valóban összefügg egymással.

A Neurology október 7-i számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a kamaszkori napfénybehatás befolyásolja, milyen életkorban jelentkezik a szklerózis multiplex: minél több időt tölt valaki a napon, annál később jelenik meg nála a betegség.

A közel 1200 dán szklerózis multiplexes beteg vizsgálata azt mutatta, hogy azok, akik minden nyári napon kimentek a napra, átlagosan két évvel később tapasztalták a betegség első tüneteit, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek a napon. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az eredmények nem jelentik azt, hogy az állandó napozással megelőzhető vagy kezelhető a szklerózis multiplex.

Forrás: AFP

Nicholas LaRocca, a New York-i Országos Szklerózis Multiplex Társaság elnökhelyettese szerint azonban ez is megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy

a D-vitamin befolyásolja a betegség kialakulását.

A napfény hatására megindul a szervezet D-vitamin szintézise, és néhány kutatás a napfénybehatást és a magasabb D-vitamin szintet is összefüggésbe hozta a szklerózis multiplex alacsonyabb kockázatával.

Azt nem lehet tudni, hogy ez vajon ok-okozati összefüggés lehet-e, de már folynak a klinikai kísérletek annak kiderítésére, hogy a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése segít-e lelassítani a szklerózis multiplex progresszióját. LaRocca szerint amíg nem tudjuk ezeknek a kísérleteknek az eredményeit, túl korai lenne pontos ajánlásokat megfogalmazni a D-vitamin bevitelével kapcsolatban. Mivel azonban a megfelelő D-vitamin bevitel az általános egészségi állapot szempontjából is fontos,

a szklerózis multiplexes betegeknek érdemes lehet beszélniük orvosukkal valamilyen D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő fogyasztásának lehetőségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.