alkoholfüggőség kémia tudomány biológia alkoholfogyasztás regenerálás agykárosodás károsító pusztítás visszafordítás agysejt dendrit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiedelemmel ellentétben az alkoholfogyasztás nem befolyásolja az agysejtek számát, mivel nem tudunk akkora mennyiséget meginni belőle, hogy ezt a hatását kifejtse. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni.

Az alkohol agysejtekre gyakorolt pusztító hatását 1993-ban vizsgálta meg Grethe Jensen és csapata, amelynek végén arra jutottak, hogy nincs mérhető különbség az agysejtek számát illetően az alkoholista és a nem alkoholista csoport tagjai között - írja az Origo.

Forrás: Thinkstock

Káros hatásai másban keresendők: bár az agysejtek nem pusztulnak el tőle, a köztük lévő kommunikáció nehézkessé válhat az alkoholtól az úgynevezett dendritek károsítása miatt. A folyamat azonban megállítható és visszafordítható az alkoholfogyasztás mérséklésével.

Az idegsejtek pusztulása már más kérdés: az alkohol meggátolja a tiamin felszívódását, ami miatt a szervezet nem jut elég B1 vitaminhoz. Bár nagyrészt gyógyítható, az agysejtek képesek magukat regenerálni, itt már létezik az a szintű sérülés, ahol maradandó agykárosodásról beszélhetünk.

Az alkohol ökölcsapás az immunrendszerre

Kutatás sem kell hozzá, a tapasztalatok is azt mutatják, a jelentős mennyiségű alkohol képes megzavarni még egy egyébként erős és egészséges ember immunrendszerét is. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.