Ahol az egészség kezdődik: így tartsd fitten az érhálózatodat!

Forrás: Dreamstime -
érrendszer egészség hálózat2016 szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők egyetértenek abban, hogy sok megbetegedés összefügg az erek működésével, azok állapotával. Magyarországon továbbra is a vezető halálokok egyike a keringési rendszer betegségei, amelyek kialakulásának kockázatát néhány életmódbeli tanács megfogadásával eredményesen lehet csökkenteni.

Mozogj!

Az érhálózat akkor tisztul és marad egészséges, ha használjuk, keringetjük. Ehhez létfontosságú, hogy a tévé előtt ücsörgés helyett rendszeresen megmozgassuk magunkat.

Már napi 20-30 perc sport is elegendő ahhoz, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Válasszunk olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el, és amit élvezettel végzünk, így biztosan könnyebben szánjuk rá magunkat!

Forrás: Dreamstime

Víz, tea és gyümölcslé

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a napi 2-3 liternyi folyadék elfogyasztása, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez,

a magyar lakosság azonban még mindig alulmúlja ezt a követendő értéket.

Pedig a rendszeres és elegendő tiszta víz, cukrozatlan tea és frissen facsart vagy préselt gyümölcslevek ivása mind hozzájárul a vérkeringés helyes működéséhez, szabályozza a vérnyomást, és segít visszaállítani a megfelelő vérsűrűséget.

Forrás: Dreamstime

Almaecet, te csodás!

A vérerek falára rakódott zsírfoltok eltávolítására és a normál értékű koleszterinszint beállítására érdemes beiktatni egy-egy almaecetes kúrát.

Lúgosító hatása révén segít megakadályozni a szervezet, illetve a vér túlsavasodását, és visszaállítani a normál pH-értékét.

Forrás: Dreamstime

Több zöldség, több gyümölcs

A helyes táplálkozás kulcsfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. Az érhálózat karbantartása és az ezzel kapcsolatos megbetegedések elkerülése érdekében ajánlott minél több friss zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendünkbe.

Szív- és érvédő hatásáról ismert például a szívbetegségek megelőzéséért is felelős, likopinban gazdag paradicsom, piros paprika, a görögdinnye és a csipkebogyó.

Érdemes megemlékezni továbbá a polifenolokról, amelyek gátolják a vérben lévő koleszterinszint emelkedését és más lipidek lerakódását az ér falára.

Polifenolokat tartalmaz például az áfonya, a feketeribizli, a málna és a bodza, illetve a csonthéjasok, mint a mogyoró, a mandula, a kesudió, a pisztácia és a dió.

Forrás: Dreamstime

Tanulj meg lazítani!

A stressz szívünk és érhálózatunk egészsége szempontjából rendkívül károsan hat, mivel fokozza az adrenalin termelődését, amely ha állandósul, betegségeket idézet elő.

Mivel manapság már a mindennapok része, meg kell tanulnunk kezelni az idegeskedéssel, aggodalommal járó helyzeteket.

Aludj eleget, tanulj meg nemet mondani, találj magadnak valamilyen örömforrásként szolgáló hobbit, és mozogj rendszeresen

– a sporttevékenység ugyanis csökkenti a feszültséget, és segít a stressz levezetésében. Ha elakadtál, ne félj szakértői segítséget kérni!

Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.