Adminisztrációs hiba miatt más ember agyát műtötte meg egy orvos Kenyában

Forrás: Shutterstock -
agy Kenya műtét agyműtét orvos kórház beteg Afrika felfüggesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több órája volt a műtőben a beteg és az agyát műtő orvosok, amikor rájöttek, hogy rossz beteg koponyáját nyitották fel. Adminsztrációs hiba történt, a felesleges műtétet végző sebészt felfüggesztették.

A BBC értesülései szerint egy kenyai kórházban összecseréltek két beteget. Egyikük egy vérrög miatt várt agyműtétre, másikuknak azonban csak kezelésre volt szüksége egy duzzanat miatt.

A csere következtében annak nyitották fel koponyáját, akinek erre semmi szükséges sem volt. Mikor az orvosok több órás műtét után sem találták a vérrögöt, rájöttek, hogy valószínűleg nem az fekszik az asztalon, és nem annak vizslatják agytekervényeit, akinek kellene.

Mindkét férfi felépül (Képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az eset szerencsés fordulata, hogy mindkét beteg jól van, végül azt sem kellett megműteni, aki egyébként azért érkezett a kórházba. Úgy tűnik, jelentős javulást mutatott a nem neki szánt kezelés után.

A helyi lapok értesüélsei szerint felfüggesztették a műtétet végző sebészt, kollégái azonban demonstrációba kezdtek, hiszen úgy vélik, nem őt, hanem azt kellene felfüggeszteni, aki összecserélte a betegek adatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.