anafilaxiás sokk allergiás reakció allergia hamburger
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A súlyosan ételallergiás kismama szinte semmit sem tudott enni a terhessége idején, ezért csak Big Mac szendvicsen élt.

Mikor Suzanne Franklin teherbe esett, nagyon aggódott, hogy vajon hogyan lesz képes, ha nem is kettő helyett enni, de táplálni a testében növekvő magzatát. A 23 éves kismama ugyanis gyermekkora óta ételallergiától szenvedett, ami az orvosa szerint a terhesség hatására csak súlyosbodott. Az antihisztamin - ami pedig csökkenthette volna a tüneteket - a baba fejlődését károsíthatta volna, ezért nem szedhette.

Northfoto
Northfoto


Suzanne allergiája kétéves korában kezdődött, mikor egy mogyorós csokoládétól anafilaxiás sokkot kapott és azonnal kórházba szállították. "Az orvosok szerint az is csoda, hogy túléltem" - magyarázta Suzanne, akinek az állapota ezután rohamosan romlott. Nem sokkal a történtek után ugyanis már szinte mindentől rosszul lett, és többször is újra kórházba került, különböző ételektől.

"Egy idő után már annyira féltem az evéstől, hogy hetekig csak kenyeret és vizet mertem enni és inni, ami miatt persze rengeteget fogytam" - emlékezett vissza Suzanne. A család hamarosan kitapasztalta, hogy Suzanne mit és hogyan ehet: különleges ételekből kellett főzniük, amit légmentesen kellett tárolniuk a hűtőben. Szülei ekkoriban fedezték föl, hogy ha sajt és saláta nélkül kérik a Big Macet, lányuk képes megenni, anélkül, hogy bármi baj történne. Különös, de innentől kezdve a hamburger Suzanne étrendjének szerves része lett.

Csak hamburgert evett a terhessége idején

"Az étrendem nagyon korlátozott, de mivel a terhességem idején nem akartam kockáztatni, és antihisztamint sem szedhettem, ezért minden nap csak hamburgert ettem" - magyarázta Suzanne.

Bár ő és az orvosai is aggódtak, a kicsi végül teljesen egészségesen, és megfelelő súllyal született. "Nagyon aggódtam, hogy a magzat nem jut majd elég fehérjéhez, de mikor megszületett, megnyugodtam: láthatóan semmi baja sem volt a sok hamburgertől" - tette hozzá az édesanya.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.