természetgyógyász betegség alternatív gyógyászat csaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természetgyógyászat sokunk számára nemcsak egy ismerősen csengő kifejezés, de testközelből is ismert és elismert módszer. Egyre gyakrabban tapasztaljuk azonban, hogy űzői közt kontárok is akadnak, akik nemcsak a szakma hírnevét döntik romba, de a betegeknek is sokat ártanak.



Thinkstock
Thinkstock


Ildi (27)


"Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy az asztmámat a kezelőorvosomon kívül egy természetgyógyásznak is megmutassam. Aztán egy ismerősöm ajánlott egy tuti szakembert, aki állítólag mindenre tud megoldást. Hát kipróbáltam. Egy kedves, ötvenes hölgy fogadott. Leültetett egy fotelba, adott egy pohár vizet, és kérte, meséljem el, milyen problémával érkeztem hozzá. Még a mondandóm közepén sem tartottam, amikor felkiáltott, hogy álljak meg, mert szellemeket érez a közelemben. Becsukta az ablakot, elhúzta a függönyt és az elhunyt rokonaimról kérdezgetett. Miközben én majd' halálra rémültem, elkezdte boncolgatni, hogy valójában úgy érzi, ezek a szellemek rám várnak, mert közeleg az időm. Aztán még azt is odabökte, hogy rengeteg agresszív energiát lát bennem, talán épp én okozom majd a saját vesztemet. Búcsúzóul még adott új időpontot, hiszen ő szívesen segítene nekem, hogy túléljem ezt az időszakot. Zokogva, megsemmisülve és 6000 forinttal kevesebbel mentem haza. Mondanom se kell, az alatt az egy óra alatt egy szó sem esett az asztmámról..."


Vitathatatlan tény, hogy a természetgyógyászok nagy része a lelkiismeretes és kötelességtudó segítők táborát gyarapítja. A fenti történet azonban bármikor megeshet velünk is, gyanútlan páciensekkel. S hogy hogyan ismerhetjük fel, hogy egy olyan természetgyógyásszal van dolgunk, amelyik inkább beteggé tesz, minthogy meggyógyítson? Ezt is észre lehet venni, hiszen ezek az áldoktorok sokszor hasonló módszerekkel próbálják a mit sem sejtő gyógyulni vágyókat átverni.

Íme 5 alaptrükk, ami gyanúra adhat okot:

1. Drámai kezdet

Anna (24)


"Amint beléptem az ajtón, kiejtette a poharat a kezéből, az pedig nyomban összetört. A szemembe nézett és azt mondta, ez csak akkor történik meg vele, ha az ajtón belépő beteg gyógyulása 100 százalékig biztos. Könnyekig meghatódtam, mert hittem neki. Aztán a következő héten a barátnőmmel is eljátszotta ugyanezt."

Tipp! Sokkoló képeken a tinisztár! Kattints a galériáért!



Az egyik legolcsóbb trükk, mégis nagyon hatásos. A páciens érkezése előtt vagy a jelenlétében a gyógyítóval valami szokatlan, váratlan dolog történik, amire csodával határos módon kapásból nagyszerű értelmezéssel is tud szolgálni.

2. Szemfülesség

Már az érkezésed percében monitoroz téged: megfigyeli a ruhádat, a kisírt szemed, a táskád márkáját és keresi a jegygyűrűd helyét. Kérdez egy-két dolgot, és helyben is vagyunk. A látott infókat a te szavaiddal kombinálva ismétli újra. Ő azt mondja, speciális képességei segítségével érezte meg rajtad, mi okozza a tüneteidet. Te pedig majdnem biztos vagy benne, hogy csupán egy jó megfigyelővel állsz szemben.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


3. A jelek




Thinkstock
Thinkstock


4. Félelemkeltés

A csalók jó része a betegek félelmeire, egészségi állapotukkal kapcsolatos szorongásaira építi munkásságát. Te elmondod neki, mi baj, hol fáj, mit mondtak az orvosok, hiszen bízol benne. Erre ő szörnyű diagnózissal, ritka betegség rémképével fenyeget, olyan tüneteket, betegségeket fedez fel rajtad, amit soha, egy szakavatott orvos sem gondolna komolyan. Aztán hamar kiderül, ha hetente háromszor eljársz hozzá, és tőle veszed a drága teákat, akkor minden rendbe jön.

5. Érzelmi sokk

Zsóka (32)


"Amikor először jártam nála, még minden rendben volt. Aztán a második, harmadik alkalommal is felhozta, hogy úgy látja, nem mindig vagyok önmagam, talán tudathasadásom van, vagy valami még súlyosabb betegségem. Remegtem az idegességtől, és zokogva rohantam a pszichiátriára, ahol közölték, kutya bajom."

A személyes életünkre vonatkozó, érzelmileg megrázó információk segítségével könnyű ránk hatást gyakorolni. Első hallásra nagyon megijedünk a hallottaktól, és ha nem vagyunk résen, még a végén el hisszük, hogy az infó valós, közlője pedig minden bizonnyal nagy szakértelmű személy, akinek nem árt busásan honorálni a segítségét.

Tipp! Seri és Veronika a férfimagazin fotózásán! Kattints a galériáért! (18+)




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.