Egy ritka betegség, amitől a felnőttek újra kamaszokká válnak

betegség tünetek szindróma kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Létezik Délkelet-Ázsiában egy mérgeskígyó, a Russel vipera, amelynek harapása olyan mérget juttat az ember szervezetébe, melynek hatására a felnőtt ember újra kiskamasszá változhat. Ugyanis a méreg felszívódását követően Simmonds-Sheehan-szindróma léphet fel, amely igencsak furcsa tünetekkel jár: többek között megszűnik a szexuális érdeklődés, a test- és szeméremszőrzet kihullik, az izmok visszafejlődnek, impotencia alakul ki, a menstruáció elmarad, a mellek sorvadni kezdenek, közönyösség lesz úrrá az illetőn, aki állandóan csak aludni akar.

Egy megtörtént eset


Egy 39 éves nő, aki lázzal, köhögéssel és különös tünetekkel ment orvoshoz, alapos kivizsgáláson esett át. A hat évvel azelőtti nehéz szülése miatt Sheehan-szindrómára is gyanakodtak az orvosok. A szülés óta sokszor érezte magát nagyon fáradtnak, de csak akkor ment orvoshoz, amikor a tünetek már felerősödtek. A hormonális és MR-vizsgálatok után többek között részleges hipofízis diszfunkciót állapítottak meg az orvosok, és a Sheehan-szindrómának is része volt a panaszokban. Az asszony kétféle hormont kapott gyógyszer formájában, és az állapota sokat javult.

Wikipedia
Wikipedia


A Sheehan-szindróma kialakulásának oka lehet a kígyó mérgének károsító hatásain túl a már említett nagy vérveszteség is, amitől az agyalapi mirigyet tápláló erek összehúzódnak, annak vérellátása romlik vagy kiesik, és a mirigy károsodik. Egy baleset utáni nagy vérveszteség és sokkos állapot is Sheehan-szindrómához vezethet, ahogy egy nehéz szülés is. A három lebenyből álló hipofízis felelős az olyan hormonok működéséért, mint például a növekedést, a pajzsmirigyműködést serkentő vagy a tüszőérést és a pigmentsejteket serkentő hormon, és még sorolhatnánk. Ezek közül Simmonds-Sheehan-szindróma esetén a mirigy károsodása miatt bármelyik működése kieshet, vagy akár az összesé. Mivel a tünetek változatosak és eleinte enyhék lehetnek, a diagnosztizálás is késhet.

Ijesztő tünetek tömkelege

A hormonok kiesésekor attól függően, hogy az agyalapi mirigy hol és mennyire károsodott, különböző hormonok hiányozhatnak. A nemi hormonok hiánya miatt például a szexuális érdeklődés megszűnése vagy a test- és szeméremszőrzet kihullása tapasztalható. A kiskamaszodás további lépcsői, például a terméketlenség, az izmok visszafejlődése, vagy nőknél a fogyás is gyakran előfordulnak. A mentális képességek is sérülhetnek. Férfiaknál a nemi hormonok hiánya miatt a nemi érés is elmaradhat, vagy nemi szerveik lehetnek fejletlenebbek, sokszor pedig impotencia alakul ki. Nőknél a szülés után fellépő szindróma tünetei lehetnek, ha a prolaktin hormon kiesése miatt a tejelválasztás nem indul meg, vagy a tüsző- és sárgatesthormon éréséért felelős hormon hiányától a menstruáció marad el, vagy a mellek sorvadnak. Ha a hipofízis hátsó része sérül meg, akkor annak napi tíz liter vizelet is lehet az eredménye az antidieritikus hormon hiánya miatt. A betegek ezenkívül panaszkodhatnak gyengeségről, étvágytalanságról, kedvetlenségről, aluszékonyságról. Ezek mellett alacsony vérnyomással, megszűnő menstruációval, fázékonysággal, székrekedéssel jár a szindróma. Ráadásul ha a tünetek csak enyhék, vagy a szülés után viszonylag normálisnak számítanak, sokáig elmaradhat a megfelelő diagnózis.

Thinkstock
Thinkstock


Diagnosztizálás és gyógyítás

Az orvosok fizikális, laboratóriumi és radiológiai vizsgálatokkal keresik a jellegzetes tüneteket. A károsodott agyalapi mirigy okozta betegség sajnos nem gyógyítható. A jó hír viszont az, hogy a hiányzó hormonokat különböző módszerekkel pótolni lehet: a mellékvesekéreg működését például hidrokortizonnal lehet pótolni, férfiak kaphatnak tesztoszteron-származékokat injekció vagy tapasz segítségével, így a nemi szerveik sorvadása megállítható. Nőknél az ösztrogén- és progeszteronpótlás is megoldható, ahogy a pajzsmirigyhormonok is rendelkezésre állnak. Gyerekeknél a hiányzó növekedési hormont is pótolni kell a megfelelő testmagasság eléréséhez. A gyógyszerek segítségével akár a termékenységet is el lehet érni egy gyermeket tervező beteg esetében. Ahhoz viszont, hogy a betegek egy "élhető életet" éljenek, folyamatos gyógyszerszedésre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.