Úgy szeretlek, majd' megeszlek! Ismerős mondat két szerelmes vagy anya és gyermeke között. Akadnak azonban, akiknek ez véresen komoly valóság.


A kannibálokat maximum bennszülötteket bemutató filmekből vagy hajótörésről szóló anekdotákból ismerjük. Pedig a mai napig élnek köztünk igazi kannibálok, csak - hála istennek - nem túl sokan. Ahhoz azonban elegen vannak, hogy időnként megegyenek valakit.

Thinkstock

Eszem a zúzádat!


Ez történt egy gyanútlan német turistával, Stefan Raminnal is, aki 2008-ban barátnőjével tengeri felfedezőútra indult. Három évvel később már egy francia-polinéz szigetről jelentkeztek, ahol egy helyi turistavezetővel ismerkedtek meg. Henri Haiti körbevezette a gyanútlan Stefant a gyönyörű szigeten, de a tervezett kecskevadászatból valami egészen más lett. Órákkal később az idegenvezető egyedül tért vissza Stefan barátnőjéhez, és azt állította, hogy a férfit baleset érte. Mikor a lány vonakodott a baleset helyszínét felkeresni, akkor Henri puskával kényszerítette, majd egy fához kötözte. Heidi viszont sikeresen megszökött és a helyi hatóságoknál keresett segítséget. Megkezdték a kutatást Stefan után, s nemsokára rábukkantak megsütött emberi maradványaira. A szigeten korábban előfordult emberáldozat bemutatása és kannibalizmus is, de évtizedekkel ezelőtt felszámolták - legalábbis elméletben. A Moby Dick szerzője, Herman Melville is járt a szigeten a 19. században, de el is menekült, amikor vacsorára őt akarták feltálalni.

"Meg foglak zabálni!"


Graham Brook, 55 éves férfi egy átlagos napon egy gloucesteri kocsmában üldögélt. Aztán egy kisebb csetepatéba ő is bekapcsolódott, de ahelyett, hogy támadója behúzott volna neki egyet, inkább "Meg foglak zabálni" felkiáltással elkezdte enni a férfi arcát. Az orrát és a fülét sikerült leharapnia, mire leállították, és Grahamat kórházba szállították. Ott aztán az orvosok sürgősségi bőrátültetést hajtottak végre rajta, az orrát is visszavarrták, de a fülét nem sikerült teljesen megmenteni. Grahamre, aki teljesen összeroppant a támadástól, még további helyreállító műtétek várnak.

Ez csak két eset abból a számos történetből, melyek kannibalizmusról számolnak be. Régebbi korokban viszont nem döbbentek meg ennyire ezen, mint napjainkban. A kannibalizmus ugyanis egyidős az emberiséggel.Kannibalizmus régen és most


Emberevés régebben nem csak az isten háta mögötti kis szigeteken volt divat, szinte egyik nép vagy ország sem úszta meg nélküle. A szigeteken azért volt jellemzőbb, mert az ott élő emberek kevesebb vadra tudtak vadászni, így a hiányzó húst társaik testéből pótolták. A Fidzsi-szigeteken, ahol alig él leölhető állat, az 1800-as évek közepén misszionáriusok szeme láttára főztek és ettek meg a törzs tagjai húsz halottat a legnagyobb nyugalommal. Ezzel nem voltak egyedül, Bau-sziget királya minden nap evett emberhúst, és sózott emberhúst is tárolt ínséges időkre készülve. Afrikában 2003-ban az ENSZ vizsgálata alapján derült ki, hogy pigmeus emberekre vadásznak kongó lázadók, és a piacon is kapható volt a pigmeus-hús.

AFPAz elhíresült Donner-expedíció során 1846-ban már teljesen civilizált emberek ették társaik húsát, mivel nem volt más választásuk, csak az éhhalál. Hóviharba keveredtek, és a jég fogságában egy idő után nemcsak a halottak testét dézsmálták, hanem meg is öltek tagokat azért, hogy legyen ennivalójuk.

Sztálin idején is történtek hasonló esetek, amikor a vezér parancsára az ukránok élelmét elvették, hogy éhen haljanak. Ötmilliót sikerült is elpusztítani közülük, de egy részük feltalálta magát, és jobb híján embert evett. Ez olyan méreteket öltött, hogy Sztálin  "Gyermeked megevése barbár cselekedet!" feliratú plakátokat is nyomtattatott - és nem ok nélkül. Az újkori Oroszországban a mai napig is derítenek fel kannibalizmusos eseteket.

 

Miért eszünk embert?


Az éhség azonban nem az egyedüli oka a kannibalizmusnak. Mi, mostani emberek már borzadva gondolunk egy halott testére, a temetésig pedig hűtve, elzárva tároljuk. Kínában régebben egész máshogy gondoltak a halottra: a szeretet és a tisztelet jeléül fogyasztották el a gyászolók szeretett elhunytjuk testét. Egy amazoni nép is hasonlóan ülte a halotti tort, így adták meg a tiszteletet az eltávozottnak és hozzátartozóinak.

Más népek, például az irokézek is rituális okokból ették meg a másikat, főleg az ellenségüket: úgy tartották, hogy ha elfogyasztják az ellenség agyát vagy szívét, akkor annak leleményessége és bátorsága is beléjük költözik. Kínában még Konfúciuszt is megfenyegették azzal, hogy megeszik, ellenségei így akarták megalázni őt.

A legborzasztóbb hiedelem a magzatok holttestéhez kapcsolódik: egyesek úgy tartják, hogy a pici test a fiatalság, az erő és a gyógyulás szimbóluma, így elfogyasztásával csak jót tesznek magukkal. Egy riporternő a kilencvenes években Shenzenben csupán kísérletképp magzatot kért bajának orvoslására, és másnap kapott is tíz darabot egy üvegben. Arrafelé abortált magzatokat is lehetett venni egészséges ételként hirdetve, tíz dollárért.

A zoológiában a kannibalizmus olyan cselekedet, amely során egy egyed részben vagy egészben elfogyasztja a faja egy másik példányát. Vannak emberek, aki úgy tartják, általában a húsevés közelebb van a kannibalizmushoz, mintsem azt gondolnánk, s állatokat enni majdnem ugyanaz, mintha embertársunk húsát használnánk élelmiszernek. Hogy ez mennyire igaz, azt mindenki döntse el maga...326 kilót nyomnak együtt - Ők Magyarország legsúlyosabb házaspárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120309-326-kilot-nyomnak-egyutt-ok-magyarorszag-legsulyosabb-hazasparja.html Dr. Csernus: Így rántják le egymást a mélybe a bizonytalan emberekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-dr-csernus-igy-rantjak-le-egymast-a-melybe-a-bizonytalan.html Sikertörténet: "Könnyek között üvöltöttem, hogy igenis le tudok fogyni!"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-sikertortenet-3-honap-alatt-majdnem-30-kilot-fogyott-niki.html "Éhen fogsz dögleni nélkülem, te ribanc!" - Nóra mezítláb, fehérneműben menekült erőszakos férjétőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120312-mondj-nemet-a-csaladon-beluli-eroszakra.html Így lett egy fehér asszonyból sötét bőrű egy ritka betegség szövődményekénthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120305-igy-lett-egy-asszony-feherbol-sotet-boru-a-cushing-es.html Prosztatarákot fedeztek fel egy többezer éves múmiábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120306-prosztatarakot-fedeztek-fel-egy-tobbezer-eves-mumiaban.html