mellrák daganatos betegségek túlélés emlődaganat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagyszabású kutatás azt mutatja, hogy nagyobb eséllyel élik túl az mellrákot azok a nők, akik nem vetik alá magukat emlőeltávolító műtétnek.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Sok emlőrákkal diagnosztizált nő az emlőeltávolítás mellett dönt, mert úgy gondolja, hogy a daganatok gyors eltávolításával nagyobb az esélye a túlélésre. A Cancer szaklapban megjelent tízéves kutatás eredményei szerint azonban a kevésbé radikális emlőmegtartó műtét hatékonyabb. E beavatkozás során csak a csomót távolítják el, aztán 5-10 hétig sugárkezelést végeznek, hogy elpusztítsák a daganatos sejtek maradékát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Duke Egyetem kutatói több mint 112 ezer olyan nőbeteg adatait vizsgálták, akiket 1994 és 2004 között diagnosztizáltak emlőrákkal. 55 százalékuk emlőmegtartó műtéten, 44 százalékuk pedig emlőeltávolításon esett át. Az eredmények alapján kiderült, hogy az emlőmegtartó műtéten átesett betegek 13 százalékkal nagyobb valószínűséggel élték túl a betegséget. Az 50 éven felüli nőknél még ennél is reménykeltőbbek az adatok: az ő esetükben a túlélés valószínűsége 19 százalékkal magasabb, mint az emlőeltávolításon átesett nők esetében.

A szakértők úgy vélik, hogy a sugárkezelés sokkal hatékonyabban elpusztítja az összes daganatos sejtet, mint a teljes emlőeltávolítás. "Eredményeink azt bizonyítják, hogy az 1-es illetve 2-es stádiumú emlőrákos betegekben a kevésbé invazív kezelés jobb túlélési esélyt biztosíthat, mint az emlőeltávolítás" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, dr. E. Shelley Hwang.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.