Sokkoló, életveszélyes "fojtogatós játék" terjed hazánkban is: a choking game. A kamaszok életének megóvása érdekében rendkívül fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a játék lényegével és azokkal a jelekkel, melyek nyomán tettenérhető, megakadályozható a jelenség. A Life.hu a végzetes játék nyomába eredt.

A játék lényege egyszerű: a fiatalok (jellemzően kamaszok) valamilyen módszerrel oxigénhiányos állapotot hoznak létre. Ezt történhet egyedül, párban vagy akár csoportosan is. A legveszélyesebb nyilvánvalóan az, amikor a fiatal önmagának hozza létre az eszméletvesztés határát súroló állapotot, hiszen rendkívül vékony jégen jár. Valóban egyetlen lélegzet a különbség élet és halál között, hiszen hatalmas a kockázata annak, hogy végül kicsúszik a kezéből az élete fölötti kontroll. Nem sokkal veszélytelenebb persze az a helyzet sem, amikor két (vagy több) kockázat és eufóriakereső kamasz fojtogatja egymást.

Forrás: Thinkstock

Élménykereső magatartás - nem feltétlenül a gyönyör a cél

Amíg felnőttek körében az autoerotikus fojtogatás a gyakoribb, ez a játék céljában (a módszereiben nem feltétlenül) különbözik a felnőtt-játszadozástól. Az oxigénhiányos állapotra törekvést ott kísérheti szexuális aktus vagy önkielégítés, vagyis a fojtogatás mellett egyértelműen jelen van egyféle szexuális izgalom is, és a játék végső célja a gyönyör élményének hatványozása. A choking game célja azonban nem a kéj fokozása, bár egyféle élvezetre törekedhetnek e játék művelői is. Az oxigénhiány következtében ugyanis euforikus állapot léphet fel, amely rendkívül izgalmas, magával ragadó élmény lehet egy fiatal számára. A puszta élvezeten túl azonban más, akár közösségi motiváció is szóba jöhet: egyféle csoportnyomás, bátorságpróba vagy beavatási rítus. Lehet azonban egyszerű kíváncsiság is, mert kalandosnak érzik a halál közeli élmény megtapasztalását vagy egy különleges tudatállapotot. De az is elképzelhető, hogy a drága és a gyerekek számára nehezen hozzáférhető drogot helyettesítheti az "ingyenes" oxigénmegvonás.

Kötél, nejlon, mellkasprés

A módszerek valóban változatosak, és a gyerekek rendkívül találékonyak is, ha erről a vad és veszélyes játékról van szó. Előszeretettel használnak kötelet, zsineget, övet, elektromos kábelt a nyaki verőér leszorítására, nejlontasakot a légzőnyílások lefedésére, és különböző módon érik el, hogy a mellkas lenyomásával a tüdő oxigénellátását korlátozni tudják.
Évente körülbelül ezer tinédzser veszti életét csak az Egyesült Államokban önmagának előidézett hipoxiában. Ez a szám azonban jóval magasabb is lehet, tekintve, hogy a tinédzserek fulladásos halálát sok esetben öngyilkosságként könyvelik el, és fel sem merül a szülőkben vagy a szakemberekben a gondolat, hogy véletlen „balesetről” van szó és a gyerek nem a halált, hanem kalandot, izgalmat, valami sokkolót keresett.

Forrás: Thinkstock

Mire figyeljen, mit tehet a szülő?

- furcsa, szokatlan nyomok a nyakon - horzsolások, vörös vagy lila foltok, véraláfutás
- bevérzett szemek, tűszerű véraláfutások az arcon
- megmagyarázhatatlan nyaktakargatás, sál, kendő, garbó viselése kánikulában is
- árulkodó eszközök: pórázok, csomókba kötött ruhák, sálak, bogok, különösen, ha azok egy-egy bútorhoz vagy gerendához vannak erősítve
- fejfájás, zavartság, ingerültség, hárító, ellenséges magatartás
- böngészőben ijesztő keresések - fojtogatós játékkal kapcsolatos infók utáni kutatások nyomai

Gazdag Enikő pszichológus, a Life.hu szakértője szerint a tünetek felismerése után fontos az őszinte kommunikáció a gyerek és szülő között. Nagy valószínűséggel a gyerekek a végsőkig tagadnak (éppen ezért fontos a jelek felismerése). Szinte biztos, hogy szükséges lesz szakemberek bevonása a helyzetbe, hiszen a szülők nagy része nincs felkészülve egy ennyire súlyos helyzet megfelelő kezelésére. Nagyon fontos azonban az is, hogy a szülő tisztában legyen azzal, a "játékot" társadalmi helyzettől függetlenül kipróbálják a gyerekek, és sokszor csupán valóban a kíváncsiság, az élménykeresés áll a háttérben. Az okok felderítése azonban a jövő szempontjából nagyon fontos, de a kezdeti rémület után, az okok keresése mellett, a megoldásra fókuszáljon a család.

A felimerést segítheti az alábbi tájékoztató jellegű kisfilm

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Forrás: Jókay Kinga, http://e-geszseg.blogspot.hu/