szájhigiénia szájszag fogászat egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rossz lehelet sokaknak okoz problémát, ám kevesen vannak, akik tisztában vannak a szájszag kialakulásának pontos okával és a valóban hatékony megoldásokkal.

Mi okozza a szájszagot?

A rossz leheletnek természetesen több oka is lehet. Ha rendszeresen ezzel a problémával küszködsz, akkor érdemes egy soron kívüli látogatást megejteni a fogorvosnál, mert lehet, hogy egy rossz fog vagy időközben kialakult fogkő okozza a gondokat. Mindemellett a szájszag a leggyakrabban szájhigiéniai okra vezethető vissza, tehát ha valaki nem harcol megfelelően a szájában elszaporodó baktériumok ellen, akkor bizony előjöhet a probléma. Ezek a baktériumok ugyanis – bár az emésztésünknél szükség van rájuk – egy idő után méreganyagokat és rossz szagot termelnek. Ritkább esetben ugyan, de a mandulánkban lévő lyukak, tüszőüregek is okozhatnak szájszagot, mint ahogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy különböző erősen aromás ételek is.

Forrás: Thinkstock

A reggeli kellemetlenségek

Nem vitás, hogy a reggeli, ébredés után érezhető szájszag a legkellemetlenebb. Hiába mosunk fogat lefekvés előtt, az éjszaka során csökken a nyáltermelés, ezért a baktériumok hihetetlen sebességgel képesek szaporodni a szánkban. Minél több lepedék, ételmaradék található a fogainkon, annál tovább gyorsul ez a folyamat, és kezeletlenül, idővel akár fogszuvasodás vagy fogínygyulladás is kialakulhat miatta.

Mit tehetünk a jobb leheletért?

A reggeli szájszag ellen sokat tehetsz, ha lefekvés előtt valóban alaposan megtisztítod a szád. Ha a hagyományos fogkefét nem érzed elég hatékonynak, próbáld ki az elektromos változatot, mely sokkal több lepedéket képes eltávolítani a fogaidról. Persze nem elég csupán este megtisztítani a fogaidat, a reggeli fogmosás is nagyon sokat számít, s a nap közbeni szájápolás is - akár egy cukormentes rágó is segíthet küzdeni a baktériumok által termelt savak ellen. Mindezek mellett a szájvizek is segíthetnek a baktériumok elpusztításában, és az, ha sokat iszol napközben: a folyadékhiány miatti szájszárazság csak fokozza a rossz szagokat. Arra is ügyelj, hogy egyes ételek – főleg a magas fehérjetartalmú húsok – lebontása közben sok kellemetlen szagú kén-hidrogén termelődik – ha gyakran eszel húst, akkor érdemes cink-laktátot tartalmazó fogkrémet használni, ami kifejezetten ezeket a baktériumokat semlegesíti.

Forrás: Thinkstock

Moss nyelvet is!

A vizsgálatok szerint miközben a fogmosás huszonöt százalékkal csökkenti a szájszagot, addig a nyelv megtisztítása hetvenöt százalékban szünteti meg azt. A rendszeres fogmosás mellett tehát nem feledkezhetsz meg a nyelved tisztításáról sem. Baktériumok ugyanis nem csak a fogak közt bújhatnak meg, szép számmal akad belőlük a nyelv minden oldalán is. A nyelv felszínét - melyet sokaknál borít vastag lepedék – egy folyamatosan elhaló és újratermelődő hámréteg fedi, melyen nagyszerűen megélnek a baktériumok egészen addig, míg le nem kaparod őket. A fogmosás mellett minden nap kétszer rutinszerűen nyelvet is kéne mosnunk erre a célra kialakított nyelvtisztítóval vagy fogkefével.

Tudtad?

A baktériumok egy része arra specializálódott, hogy a már említett kéntartalmú anyagot termelje – ami nagyon erős szájszagot okoz. Ennek az anyagnak a kibocsátást viszont mérni is lehet, így egy haliméter nevű „szonda” segítségével pontosan meg lehet mondani, milyen erős a szájszagod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.