Óvatos becslések szerint a nők 20 százaléka már átesett hüvelyi baktérium fertőzésen, a kevésbé óvatos becslések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nő volt már érintett, vagy éppen most küzd az intim területeket érintő betegséggel, a bakteriális vaginózissal.

A számok már csak azért is riasztóak, mert a felmérések szerint a nők nem fordulnak azonnal szakemberhez egy kis „folyás” miatt, így sok esetben hagyják "elhatalmasodni" a problémát, másrészt a megváltozott folyás hátterében inkább gombát (candidát) gyanítanak és a választott terápia (a házi kezelés) is ehhez passzol: vény nélkül kapható gombaölő szerekkel igyekeznek orvosolni a problémát.

Forrás: Thinkstock

De mi is az BV?

A BV a női nemi szervek leggyakoribb betegsége, amelyet a hüvely természetes baktérium egyensúlyának megváltozása eredményez. Egészséges körülmények (és feltételek) között a hüvelyben természetszerűleg élnek baktériumok. A legnagyobb számban a tejsavat termelő lactobacillusok vannak jelen. A tejsav felel a hüvely normál pH-értékének a fenntartásáért, vagyis azért, hogy a hüvely kémhatása 3,8-4,5 pH között legyen. Ez az az értékhatár, amelyen belül a hüvely a leghatékonyabban tudja megvédeni a női szerveket a fertőzésektől. Amikor a pH-szint felborul, akkor a belső női szervek (a méh, a petefészek is) védtelenebbé válnak, sőt ördögi kör alakulhat ki. Egyrészt a megváltozott pH miatt a hüvelyben élő természetesen jelen lévő baktériumok is elszaporodnak, másrészt a környezetből érkező – idegen baktériumokkal szemben – is védtelenné válik a hüvely. Az egészségügy a hüvelyi baktériumok elszaporodását nevezi BV-nek.

Könnyen felismerhetők a tünetek

Bár valóban sokan összekeverik a tüneteket a gombás fertőzéssel, valójában nem kell sok (kellemetlen) tapasztalat ahhoz, hogy a kettőt meg tudd különböztetni egymástól.

A BV tünetei a következők:

- a normálistól eltérő, szürkésfehér,bőséges folyás
- rendkívül kellemetlen (sőt néha igazán kínos, erős) halra emlékeztető szag, amit a megváltozott folyás áraszt magából
- a folyás rendkívül intenzíven jelentkezik menstruáció alatt, valamint szexuális együttlét közben.

Gombás fertőzés esetén a folyás fehér, és kicsit a túróra emlékeztetően sűrű, valamint szinte csillapíthatatlan viszketés jellemzi a gomba jelenlétét az intim területeken.

Forrás: Thinkstock

A bakteriális vaginózis megelőzése

A Life.hu szakértője, Benke Rita természetgyógyász szerint annak ellenére, hogy szinte minden nő átesik a „tűzkeresztségen”, a megelőzésre valóban érdemes gondot fordítanod, mert az intim higiéniádra való kis odafigyeléssel sok kellemetlenséget úszhatsz meg:
- használj pH-semleges tisztálkodószereket
- ha lehet, ne irrigálj - az egészséges pH-ba felesleges beleavatkozni
- fokozottan ügyelj a higiéniára a menstruáció során
- a szex nagy hatással van a belső egyensúlyra, minden aktus lehet akár egy baktériumos „támadás” is, amit a szervezet jó pH esetén ügyesen hárít. Ezen a területen azonban plusz védelem, ha óvszert használsz, és gondosan válogatod a partnereidet. Ne feledkezz meg arról sem, hogy az extrém helyszíneken nem feltétlenül adottak a feltételek az intim terület higiénés védelméhez. (Nagyon konkrétan, ha megfelelő tisztálkodás nélkül élitek meg a forró perceket például a természetben, akkor előfordulhat, hogy beszerzel egy baktériumfertőzést.)

A táplálkozás is befolyásolja a hüvely pH-ját. Ha szeretnéd a megfelelő értéken tartani, akor kerüld a cukros, túl fűszeres falatokat, a kávét és óvatosan fogyassz húst. A zöldség és a gyümölcs azonban jó irányba tudja eltolni az intim pH-át.

Az immunrendszer erősítése elengedhetetlen a női nemi szervek védelménél, ezt pedig a táplálkozás mellett az életmóddal is pozitív irányba billentheted. Sokat segít a relaxálás, a masszázs és a reflexológiai pontok stimulálása is.