Újabb lépfene-fertőzés bukkant fel, ezúttal Hevesben

Fotó: Origo -
marhahús Tiszafüred bőr-anthrax lépfene lépfene-fertőzés Heves megye illegális Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. Korábban Tiszafüreden ütötte fel a fejét a bőr-anthraxnak is nevezett betegség.

A marhahús a járványügyi nyomozás eredménye szerint nem került be a közfogyasztásba, és az eset nem függ össze a Tiszafüredhez kötődő lépfenés megbetegedéssel – tudósít az MTI. A fertőzött állatból származó húst a hatóság begyűjtötte és megsemmisítette. Egy embert Gyöngyösön bőrlépfene tüneteivel kezelnek, ő a fertőzött szarvasmarha húsának darabolásakor megsérült.

Kócsújfalunál lévő szarvasmarhatelep Fotó: Origo

A népegészségügyi szolgálat megkezdte a hússal érintkezők antibiotikumos megelőző kezelését, a velük egy háztartásban élők figyelmét pedig felhívta a betegség tüneteire.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, múlt héten illegális szarvasmarhavágás során többen lépfenével fertőződtek meg egy tiszafüredi telepen, ahonnan a közétkeztetésbe is szállítottak húst. Nyolc embert a debreceni kórházban kezelnek. A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A tiszti főorvos hétfőn azt hangsúlyozta: nem várható újabb megbetegedés, nincs veszély Tiszafüreden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.