Az ellátórendszer már felkészült azon hallgatók fogadására, akik heteken belül megérkezhetnek a vírussal fertőzött területekről.

Nemsokára megérkeznek azok a diákok, akik Ebolával fertőzött országokból jönnek tanulni Magyarországra. A Délmagyar.hu információi szerint csak a szegedi orvosi, fogorvosi és gyógyszerészkarra több száz ilyen hallgatót várnak. Pető Zoltán osztályvezető docens szerint az ellátórendszer már felkészült az esetleges fertőzésekre.

Forrás: Thinkstock

„Ha Ebola-gyanús esetet találnak Csongrád megyében, az a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra kerül. Az osztályon van elkülönítő, így az elhelyezéssel nem lenne probléma, és már beszerzés alatt vannak azok a speciális védőeszközök is, amelyek szükségesek egy ilyen beteg ellátásához. A sürgősségi orvostani társaság pedig már elkészített egy orvosi anyagot is a teendőkről. Ezt használnánk adott esetben itt is."

A hírek szerint az utasokat már a repülőtéren vizsgálatoknak vetik alá – annak ellenére, hogy maga a vírus lappangási ideje akár hetekig is eltarthat.

Szappannal az Ebola ellen?
Miért terjed ilyen gyorsan az Ebola? Hogyan lehet ellene védekezni? Melyek az érintett területek? A Life.hu utánajárt a leggyakoribb kérdéseknek a vírussal kapcsolatosan - a cikket IDE kattintva olvashatod el.

„A lappangási idő alatt nem fertőz, amikor pedig a tünetek jelentkeznek, biztosan orvoshoz fordul a beteg. Mivel pedig a vírus csak vérrel terjed, azzal maximum az egészségügyi személyzet érintkezhet" – mondta a külföldi diákokat ellátó háziorvos, Dr. Pál Krisztina, aki szerint kevés a valószínűsége annak, hogy külföldi hallgatók hozzák be a vírust Szegedre.