Női téma! Íme, a biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

higiénia tampon tisztaság menstruáció tévhit biztonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban. Most megtudhatod, hogy használd biztonságosan ezt a praktikus női segédeszközt.

Ahogy a Life.hu is megírta már, a tamponról rengeteg a tévhit. A legfrissebb kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe. Az ennek következtében kialakult intim problémák pedig tévesen a tamponokra terelhetik a gyanút. Holott a tampon valóban kényelmes és biztonságos megoldást nyújthat a menstruáció alatt.

Forrás: Socialize

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelyiségek esetében azt gondolhatjuk, elég, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan moss kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintsd meg a már kicsomagolt tampont!

A Life.hu tippje

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt alkalmazni a kézszárító helyett, mivel sok esetben elmulasztják a kézszárító készülékek szűrőjének rendszeres cseréjét. Egy ilyen szárítás befejeztével előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ. Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni.

A tamponválasztással is tehetünk hüvelyünk egészségének megőrzéséért. Válassz probiotikus, például Lacto Naturel (LN) tartalmú tampont! Az ilyen termékek szabadalmaztatott lactobacillustörzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Tudtad?

A WC-ben a vízöblítés során keletkező vízpermet képes cseppfertőzésszerűen eljuttatni a kórokozókat a WC-t használó szervezetébe, és ha a vízpárában légúton terjedő élő kórokozó is előfordul, megtörténhet a fertőzés. Ezért javasolt a fülkét a vízöblítés elindításával egy időben elhagyni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.