Megállás nélkül emelkedik a párkapcsolati krízisek száma, sokan veszítik el a munkájukat, váratlanul törhetnek ránk a legdurvább betegségek. Nem csoda, ha ezek nyomán valaki zaklatottnak, elveszettnek és tehetetlennek érzi magát. Az viszont súlyos tragédia, ha valaki a traumák nyomán az öngyilkosságban látja az egyetlen kivezető utat. 

A Facebook azonban a jövőben szeretne gyorssegélyt nyújtani azoknak a felhasználóknak, akik aggasztó, problémás frissítéseket osztanak meg a világgal, amelyek akár az öngyilkosság lehetőségét is magukban rejtik – jelentette be a cég február utolsó hetében. Ilyenkor akár jó is lehet, hogy figyel a "Nagytestvér".

Forrás: Thinkstock

Rob Boyle termékmenedzser és Nicole Staubli biztonság-specialista arról számolt be, hogy egy képzett szakemberekből álló csoport fogja követni a felhasználóik posztjait, és szükség esetén lelki segélyszolgálatokkal kötik össze az elkeseredett tagokat.
A jövőben az aggodalomra okot adó megosztásunkat bármelyik ismerősünk jelentheti, hogy aztán a szakértők felvegyék velünk a kapcsolatot, és testhez álló megoldást ajánljanak a problémánkra. A projektben egyelőre a következő szervezetek vesznek részt a Facebook együttműködő partnereként: az Innovations in Suicide Prevention, a Now Matters Now, az amerikai nemzeti öngyilkossági gyorssegély-vonal és a Save.org.
A cég fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy noha a szolgáltatás nem pótolja a személyre szóló egyéni terápiát, mindenképpen érzik a felelősségüket, hiszen rengeteg ember a Facebookon teszi közhírré először, hogy szeretne véget vetni az életének.

Ne lépj túl közönyösen

A kezdeményezés már csak azért is pozitív, mert a közösségi felületet olyan módon használja fel, amely igazán előremutató, ráadásul a felületen "mozgó" ismerősök kölcsönös felelősségvállalására hívja fel a figyelmet. Nyilvánvalóan akkor működik ugyanis csak a dolog, ha a bajban lévő emberek nem felületesen, hanem valóban figyelmesen szemlélik az "ismerősök" állapotát, és kritikus bejegyzések, fotók megjelenése esetén nem lépnek túl közönyösen, hanem jeleznek a speciális csoportnak. Illetve az is lehet, hogy a jelzés mellett további információkat próbálnak szerezni az aktuális krizishelyzet hátteréről, vagyis arra késztetheti az embereket, hogy ébredjen valódi érdeklődés és empátia a másik problémája, bánata iránt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Mi okozhat halálos krízist?

A krízisállapot legtöbbször külső körülmények vagy események hatására következik be. Ilyenkor úgy érezzük, képtelenek vagyunk megbirkózni az események hatásaival, máskor lehetetlennek érezzük a kilépést, egy helyben toporgunk, és se a továbblépésre, se az események kellős közepében maradásra nem érzünk elég erőt magunkban. A különböző események akár fel is erősíthetik a negatív hatásokat, és egy idő után az élet a problémákról szól: a figyelmünk csak a bajra fókuszál, és észre sem vesszük azt, ami jó lehet az életben, valamint a segítő kezek is figyelmen kívül maradnak.

Forrás: Thinkstock

Munkahelyi zaklatás, a munka elveszítése

Mi lehet igazán felzaklató vagy megoldhatatlannak tűnő probléma? Például a munkahelyi mobbing. Elég néhány kellő időben útjára indított rosszindulatú pletyka ahhoz, hogy úgy érezzük, veszélybe kerül a megélhetésünk. Ilyenkor elveszíthetjük kollégáink kedvességét, figyelmét, a főnökünk megbecsülését. Kirekesztettnek, magányosnak érezhetjük magunkat, miközben biztonságérzetünk súlyosan sérül. Ennek ellensúlyozására egyre több terhet vállalunk, megpróbáljuk visszaszerezni a csoport jóindulatát, de a legtöbb esetben ez szinte lehetetlen: ördögi kör alakul ki, amelyből a kilépést egyedül a munkahelyváltás jelenthetné. Nagyon sokan azonban legalább annyira veszélyesnek és bizonytalannak érezhetik a továbblépést, mint a maradást. Igazi áldozattá válhatunk, akinek gondolkodása egyetlen pontra szűkül: a helyzet tarthatatlanságára és a megalázottságra. Ha nem kérünk vagy kapunk időben segítséget, hibás és végzetes lépésre sarkallhat a szörnyű állapot.

Párkapcsolat - amikor szakad a húr

Súlyos trauma lehet egy jónak indult párkapcsolatban fellépő krízis. A párunk hűtlensége, amikor ráébredünk, minden álom, amit együtt szőttünk a kedvessel, hazugság volt. A kapcsolat lassú elszürkülése is komoly probléma lehet, esetleg a dilemma, hogy mit tegyünk. Amikor menni és maradni is nagyon nehéz, főleg, ha gyerekek is érintettek a döntés következményeiben.

Forrás: Thinkstock

Magány, "az engem senki sem szeret" keserűsége

A hosszú ideig tartó, vagy az először megélt magány is súlyos trauma lehet bárki számára. Nagyon sok esetben ez az érzés egyáltalán nem reális, de a bekövetkező események mentén (szakítás, egy szeretett személy elveszítése, széteső család vagy baráti kör, a kollégák piszkálódása) miatt sokkal élesebben ítélheti meg szociális környezetét és kapcsolatait a sebzett ember, mint amennyire az a valóságban megjelenik.

Halálos tavasz

A közgondolkodás szerint a legveszélyeztetettebb időszak az öngyilkosságok tekintetében a karácsony. Ez azonban tévedés: a befejezett öngyilkosságok száma tavasszal a legmagasabb, hazánkban a május a „fekete hónap”.