Vélhetően nevelőapja erőszakolta meg és ejtette teherbe azt a kislányt, akit április 21-én erős hasi fájdalmakkal vitték kórházba Asunciónban, Paraguay fővárosában. Akkor derült ki, hogy terhes.

Monalisa Munoz illetékes ügyész szerint a nevelőapát gyanúsítják a nemi erőszakkal, aki elmenekült, de körözést adtak ki ellene. A kislány anyját is őrizetbe vették, őt egyebek között kiskorú veszélyeztetésével vádolják - írja  CNN-re hivatkozva az Origo.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az Amnesty International most próbálja elérni, hogy a paraguayi kormány kivételesen engedélyezze neki az abortuszt. (Paraguayban csak abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét.) Az egészségügyi minisztérium ugyanis azt állítja, a 22 hetes terhes kislány esetében ez nem áll fenn.

A kislány családja szerint azonban már a gyerek kora önmagában elég ahhoz, hogy veszélyes legyen a terhesség és a szülés. Az Amnesty International támogatja a család kérését, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogszabály túlságosan szigorú, nemi erőszak esetén sem enged kivételt.

!
Az ENSZ 2013-as jelentése szerint évente kétmillió 14 évesnél fiatalabb lány szül gyermeket a fejlődő országokban, és ez sokuknál maradandó vagy egyenesen végzetes egészségügyi károsodást okoz.  Becslések szerint a terhesség vagy a szülés közben fellépő komplikációk miatt közülük évente 70 ezren vesztik életüket.