Néhány dolog, amit jó ha tudsz az ujjropogtatásról

Forrás: Thinkstock -
ropogás ízület ujjak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ujjropogtató vagy, tudod, hogy ez hogyan működik: őrült kísértést érzel, hogy csak még egyszer kiroppantsd az ujjaidat. Ha viszont az ellentáborba tartozol, őrületbe kerget, amikor valaki más adja ki ezt a szörnyű hangot. 

Mi okozza a hangot?

Évtizedekig kutatták, vajon mitől reccsennek az ujjak, mostanra végre kiderült: egy kicsi levegőbuborék szökik az ízületekhez, mikor elmozdulnak a helyükről. Ennek a kipukkanó hangját hallod roppanásnak. A művelet hivatalos neve tribonukleáció.

Forrás: Thinkstock

Miért ropogtatják az emberek az ujjaikat?

Ennek mentális és fizikai összetevői is vannak. Sokaknál ez egy olyan szokás, mint a körömrágás: stresszlevezetésként ropogtatják az ujjukat. Azonban néhány embernek tényleg fájnak az ízületei, amikor nem tudja őket a helyükre mozdítani, így szükségük van arra, hogy megmozgassák az ízületi folyadékot az ujjaikban.

Tényleg okozhat később problémákat?

Hányszor hallottad már, hogy ne ropogtasd az ízületeidet, mert fájni fognak a kezeid... Ez most úgy tűnik, csak egy legenda. Nem bíztatunk arra, hogy állandóan az ujjaidat recsegtesd, de ha jól esik, nyugodtan tedd, ugyanis nincs rá bizonyíték, hogy ezzel kárt okoznál magadnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.