Engedélyezték egy két oldalra lebénult beteg "halálba segítését"

Forrás: AFP/Andrew Burton -
passzív eutanázia baleset bénulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága pénteken kihirdetett másodfokú, vagyis immár jogerős ítéletében engedélyezte, hogy "a halálba segítsék" a kétoldali végtagbénulásos francia Vincent Lambertet - adta hírül az MTI. 

Az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi ítélkező fórum fellebbviteli Nagytanácsa tizenkét szavazattal öt ellenében kimondta, hogy nem ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményével a francia közigazgatási bíróság tavaly júniusi döntése, miszerint véget lehet vetni a gyógyíthatatlan beteg mesterséges táplálásának.

Forrás: AFP/Andrew Burton

A most 38 éves Lambert közlekedési balesetben sérült meg hét évvel ezelőtt. Azóta úgynevezett éber kómában van, teljesen béna, mesterségesen táplálják. Gyógyulására, állapotának javulására egyértelmű orvosi szakvélemény szerin semmi esély nincs. A "kegyes halálba segítés" engedélyezését Lambert felesége kérelmezte, a férfi szülei és két testvére azonban továbbra is életben akarták őt tartani a mesterséges táplálás folytatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.