Nem árt vigyázniuk azoknak, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak a fürdőszobán: elképzelhető, hogy széklet kerül ugyanis a fogkefére - tudhatjuk meg a Quinnipiac University friss tanulmányából, amely a New Orleans-i American Society for Microbiology konferencián került ismertetésre.

A kutatók olyan Quinnipiac-hallgatók fogkeféjét vizsgálták, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak egy fürdőszobán. Kiderült, hogy függetlenül attól, hogyan és hol tárolták tulajdonosaik a fogkeféket, 60 százalékuk székletdarabkákkal fertőzöttnek bizonyult.

Forrás: Thinkstock

Úgy tűnik, 80 százalék az esélye annak, hogy a fogkefére tapadt maradvány nem saját anyag, hanem egy lakótársé.

6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabb
A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk 6 olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

"Nem is az a fő probléma, hogy széklet kerül a fogkefére, hanem az, hogy ez a széklet másé: ez ugyanis olyan baktériumokat, vírusokat és parazitákat tartalmaznak, amelyek idegenek saját, természetes flóránktól, és ezért súlyos problémákat okozhatnak" - mondja a kutatást vezető Lauren Aber professzor.

Fény derült arra is, hogy hiába fedjük be vagy takarjuk le a fogkefét, a probléma akkor is megjelenik, sőt, a fedés csak segít a baktériumok gyorsabb szaporodásában.

A szakemberek szerint fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mindig csak a saját fogkefénket használjuk, bevetés után öblítsük le csapvízzel a fogkefét, és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

A fogkeféket legalább négyhavonta érdemes cserélni.

Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz:
Összehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa - és így hazánk - lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő. A megdöbbentő adatokért kattints ide!