Három sztár, három betegség, egy ok. Mindhárman nemi úton terjedő betegséggel élik – teljes gőzzel – mindennapjaikat. De vajon mi köze lehet a szifilisznek A szürke ötven árnyalatához?

Earvin „Magic” Johnson

A világhírű amerikai kosárlabdázó 1991-ben jelentette be, hogy HIV-vírussal fertőzött. Betegségét rengeteg szexpartnerének „köszönhette”. Állapota annyira hatással volt rá, hogy közel 20 éve visszavonult a sportélettől, és alapítványán keresztül hívja fel a figyelmet az AIDS-re. Az 52. születésnapján azt nyilatkozta, hogy úgy él, mint bárki más. Az AIDS még ma is gyógyíthatatlan betegség, a kutatók azon dolgoznak, hogy a HIV-fertőzöttek minél tovább éljenek a tünetek súlyosbodásáig.

Forrás: AFP/Kevin Winter
Korábban, az AIDS világnapjának alkalmából megemlítettünk hét sztárt, akik nem tudták legyőzni a HIV-vírust, és ez a halálukat okozta.Michael Douglas

Douglas HPV (humán papillomavírus) miatti garatrákban szenved, amelyet 2010-ben diagnosztizáltak nála. Eleinte dohányzási és alkoholfogyasztási szokásainak tudta be, ám később kiderült, hogy az orális szex okozta betegségét.Anélkül, hogy túlságosan is belemennék a részletekbe, ezt a fajta daganatot a HPV okozza, amely orális szex kapcsán kerül egyik emberből a másikba” – nyilatkozta. A HPV-t a nők kapják el könnyebben, ám férfiaknál is előfordul. Súlyos károsodást (pl. méhnyakrák, torok- vagy szájrák) is okozhat a szervezetben.

Forrás: AFP/Jesse Grant

David Hasselhoff

A kezdeti sikerekhez képest mostanság halványabb fényben tündöklő David Hasselhoff 2006-os válása nem zajlott zökkenőmentesen. A zajos válást különböző pletykák és titkok világra kerülése követte: az egyik szerint az egykori Baywatch-sztárnak gyógyíthatatlan genitális nemi herpesze van. Ez a herpeszfajta inkább a férfiaknál fordul elő, nemi érintkezéssel terjed, és egy életen át megmarad.

Forrás: AFP/Ethan Miller
Mr. Grey után szabadon?
Dr. Charlotte Jones, a Brit Háziorvosok Szövetségének egyik vezetője szerint több idősebb brit pár is kipróbálta A szürke ötven árnyalata című könyvben leírtakat. Ezzel még nem is lenne probléma, de ez a nemi betegségek terjedését segíti a szigetországban: az évi szifiliszes esetek száma például 7-ről 39-re nőtt Észak-Walesben.

Csak az a fránya óvszer 

A Semmelweis Egyetemtől dr. Bánhidy Ferencet kérdeztük a magyarországi helyzetről. A professzor úr szerint a hazánkban leggyakrabban előforduló nemi betegség a hepatitisz, valamint az azzal járó esetek, ezen kívül a HIV-fertőzés és a gonorrhea. Megemlítette, hogy egyes herpeszvírusok gyógyíthatatlanok, amelyek időnként kiújulnak, de ennek ellenére kezelhetőek, és nem okoznak halált.

Védekezésnek az óvszert javasolja, amely mindig – még akkor is, ha kényelmetlen vagy zavaró – biztonságos együttlétet biztosít. A partnerek ezzel megóvják egymást a fertőzésektől és a vírusoktól. A szájon át történő nemi betegségek kikerülhetők a szexuális szokások megváltoztatásával, azaz az orális szex kihagyásával - mondta.

Tudtad?
Szexuális együttlétekkor már a csók sem élvezhető büntetlenül, és szinte az összes nemi betegség elkapható, közülük több komolyabb tünetekkel is jár, ITT összegyűjtöttünk pár esetet.