A legfrissebb vizsgálat azt mutatta, hogy az antivirális szer több száz egészséges homoszexuális férfiban előzte meg a HIV-fertőzést.

A naponta alkalmazott, preexpozíciós profilaxisnak (PrEP) nevezett kezelés a nagy kockázatú csoportban megakadályozta a vírus átvitelét. A San Franciscó-i Kaiser Permanente kutatóintézet munkatársai szerint kutatásuk a gyógyszer első és a legnagyobb szabású kiértékelése klinikai környezetben.

Forrás: Thinkstock

A szakértők 32 hónap alatt 657 személyt vizsgáltak, akik preexpozíciós profilaxis kezelésbe kezdtek. A résztvevők közül a kutatási időszakban egyetlen emberben sem alakult ki HIV-fertőzés. A gyógyszer korábbi klinikai kísérletei még csak körülbelül 86 százalékos prevenciós arányt mutattak ki, nem pedig 100 százalékost, mint a mostani vizsgálat.

A gyógyszer ellenzői egyébként azt állítják, hogy a napi tabletta kockázatos szexuális magatartásra ösztönzi a homoszexuális és biszexuális férfiakat. A kezelés támogatói viszont úgy vélik, hogy a gyógyszer megelőző módszerként alkalmazva világszerte visszaszoríthatja a HIV-fertőzéses esetek számát.

A Clinical Infectious Diseases szaklapban megjelent kísérletben a gyógyszer átlagos alkalmazási ideje 7,2 hónap volt, így a szakértők 388 személy-év megfigyelést elemezhettek. A kutatásban részt vevő PrEP használók átlagéletkora 37 év volt, és a résztvevők 99 százaléka homoszexuális férfi volt.

A HIV pozitív fotó, aki megörökítette saját betegségét
Albert J. Winn 1989 óta folytat homoszexuális viszonyt partnerével. Amikor megtudta, hogy HIV pozitív, úgy döntött, megörökíti a betegségét, és megmutatja a nagyvilágnak. A döbbenetes fotósorozatot Winn leépüléséről ITT nézheted meg.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) 2012-ben jóváhagyta a fix dózisú emtricitabin és tenofovir kezelést olyan emberek számára, akik nem HIV-fertőzöttek, de a vírusfertőzés magas kockázatának vannak kitéve. A gyógyszert napi használatra hagyták jóvá biztonságos szexuális gyakorlatokkal kombinálva a HIV megelőzésének egy lehetséges módszereként. Amikor valaki szexuális tevékenység vagy intravénás kábítószer-használat következtében ki van téve a HIV vírusnak, a gyógyszer megakadályozhatja a fertőzés állandóvá válását.

Amikor az AIDS családi örökség
A HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt. Sokkoló történetét ITT olvashatod el.

Dr. Jonathan Volk, a Kaiser Permanente munkatársa így foglalta össze az eredményeket: „Kutatásunk elsőként bizonyítja valós, életszerű környezetben a PrEP hatékonyságát, ami arra utal, hogy a kezelés valóban megelőzheti a HIV-fertőzést még a nagy kockázatnak kitett személyek esetében is.”