A forró, átszeretkezett éjszaka után egy dolog tudja igazán arcul csapni az embert, amikor vége van az örömöknek: ha egyéjszakás kalandról volt szó, és az egyik fél már lelécelni készül. Akkor a másikra rátör az a bizonyos egyedüli érzés... 

A megkérdezettek fele érzett már ilyet, 5 százalékuk pedig az elmúlt egy hónapban is. A szex utáni depresszió sírásközeli, melankolikus hangulatot jelent, amit szorongás kísérhet – írja a Medicaldaily. 

Forrás: Thinkstock

A szex és a szomorúság kapcsolata nagy múltra tekint vissza, noha a történelmi időkben sokan nem voltak hajlandóak tényként elfogadni, hogy valóban ez leselkedik a nőkre. 

Közösülés után minden állat szomorú, kivéve az emberi nőstényt és a kakast – írta Galénosz ókori görög orvos. Nézetét azonban megcáfolja egy mostani felmérés, amelyben 230 szexuálisan aktív, 18 és 55 év közötti nőt kérdeztek arról, milyen gyakran érinti őket a szex utáni depresszió.

Szinte mindenki tapasztalta már

Az eredmények alapján a válaszadók 46 százaléka keresztülment rajta életében legalább egyszer, 5,1 százalékuk pedig többször is a megelőző négy hétben. 

A kapcsolat intimitása nem volt hatással a szex utáni depresszióra – tették hozzá a szakemberek. A kutatást vezető dr. Robert Schweitzer, a Queensland University of Technology munkatársa úgy fogalmazott, hogy a mostani adatok egybeesnek az általuk korábban mértekkel. Úgy tűnik tehát, hogy a hangulatváltozásnak evolúciós szerepe van, és a jelek szerint valószínűleg genetikai oka is. 

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője

Szeretkezés (érzelmi- és fiziológiás csúcsélmény/extázis) után elképzelhető némi hangulatesés vagy hangulatingadozás, de depresszió bizonyosan nem.


Miért lehet rossz a hangulatunk szex után?
Egyrészt azért, mert az extázis vagy csúcsélmény után visszakerülünk a realitásba, a belső fiziológiás/kémiai hatások (például endorfinok) is lecsillapodnak, ergo "visszapottyanunk a földre". Másrészt a kifáradást könnyen értelmezheti az illető nyomottságnak. Az érzelmek sajátossága, hogy egy saját magunk által értékelt állapotról van szó. Tehát mi magunk értelmezzük a diszkomfortot rossz hangulatnak. Az adott személy hozzáállása kell ahhoz, hogy ugyanazt az aktuális diszkomfortérzést a történt események függvényében esetleg rossz hangulatként értelmezze, vagy jobb esetben csak kimerültségnek.

 

Emiatt szinte elképzelhetetlen, hogy a hangulati állapotnak – vagyis hogy valaki "depressziósnak" értékeli magát szex után – ne legyen köze a kapcsolati intimitáshoz, tehát hogy az együttlét érzelmi hőfoka milyen. Sokkal valószínűbben élnek át "depressziót" azok, akik a lecsengő kémiai hatásokat és az ennek nyomán fellépő fizikális közérzetbeli hatásokat hozzátársítják a kapcsolat jellegéhez fűződő érzelmekhez, tehát hogy mit jelent számukra az adott kapcsolat. Például ha szeretkezés után az illető elkülönültnek, magányosnak érzi magát partnerétől, és előkerülnek a kapcsolat iránt érzett bizonytalanságok, az esélyt ad arra, hogy a személy a "kimerültségi diszkomfortját" rossz hangulatnak értelmezze.

 

Ezzel ellentétben egy jól működő, stabil párkapcsolatban ezt a lecsengési fázist inkább csak kimerültségként értelmezheti az illető. Emiatt inkább az összetartozás élményét éli meg a "depresszió" helyett. A nők nyilván sérülékenyebbek ebben a tematikában, mivel érzelmileg jobban involválódhatnak, de ez a sérülékenység egyben a nők erőssége is.

Az egyéjszakás kalandok sem simogatják a lelkünket 

Akár lelkünk egészségébe is kerülhet az egyalkalmas légyott – derül ki egy amerikai kutatásból. 

Közel 4000 főiskolás hallgató bevonásával végzett felmérést a Kaliforniai Egyetem. Az eredményekből kiderült, hogy azok között, akik az alkalmi kapcsolatokat preferálják, 
10%-kal csökkent az élettel való elégedettség, 15%-kal emelkedtek a depresszió, 17%-kal pedig a szorongás tünetei. Ha figyelembe vesszük, hogy a mentális problémákkal szenvedőknél 29%-kal nagyobb a valószínűsége a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának, akkor ez bizony nagyon rossz hír. 

Forrás: Thinkstock

A tanulmány vezetője, dr. Melina Bersamin szerint azonban az egyéjszakás kaland nem okolható a depresszióért, a szorongásért és az elégedetlenségért. Ugyanis sokkal valószínűbb, hogy az ezekre a mentális problémákra fogékonyak alkalmi kapcsolatokba bonyolódnak. Továbbá hozzátette, hogy a kutatás 18 és 25 évesek bevonásával készült, ami pszichológiai értelemben még "zsenge kornak" számít.