Úgy látszik, nem véletlen, hogy a férfiaknak folyton a szexen jár az eszük: kukacokon végzett kísérletek szerint a hímeknek van két olyan agysejtjük van, amelyik a közösülés irányába hajtja őket. Ez a késztetés olyan erős, hogy gyakran még az evésnél is fontosabbá válik – tudjuk meg a University College London friss kutatásából, amely a Nature című szaklapban jelent meg. 

Noha a kutatás kizárólag 1 mm-es átlátszó, földben élő kukacokra terjedt ki, a tudósoknak van okuk feltételezni, hogy hasonló a helyzet más állatoknál és az embereknél is. A két extra agysejt a közösülésre való erős igényért felelős, amely minden más szükséglet fölé emelkedik a hímeknél. 

Forrás: Thinkstock

Hiába egy aprócska élőlényről van szó, a Caenorhabditis elegans nevű féreg biológiája hasonlít az emberéhez. 

Náluk is két nem létezik, a hím és a hermafrodita, egyfajta módosult nőstény, amelynek nincs szüksége közösülésre a szaporodáshoz. 

Két agysejttel is rendelkeznek

A szakemberek már korábban megfigyelték, hogy a hímeknek van két agysejtjük, amely nem található meg a hermafroditákban. Most azonban az is kiderült, hogy mi a feladata ennek a két titokzatos agysejtnek: arra készteti a hímeket, hogy keressék a reprodukció lehetőségét. 

A kísérlet során mindkét nemet arra kondicionálták, hogy a sós ízt az éhezéssel kössék össze. Azok a hímek azonban, amelyek a sót az éhezéshez és a szexhez kapcsolták, mégis a sót választották. Mindez azt mutatja, hogy a szex fontosabb számukra, mint az étel. A hermafroditák ugyanekkor elkerülték a sót, így a tudósok megállapították, hogy a két titokzatos agysejt a szex preferálásáért felelős. 

Forrás: Thinkstock

Az amerikai kutatókkal együttműködésben dolgozó szakemberek szerint a két agysejt megőrzi a korábbi aktus emlékét, így a későbbi helyzetekben a szex utáni vágy kerül előtérbe, minden mással szemben. 

A depresszió már a szex után sem kímél bennünket
A forró, átszeretkezett éjszaka után egy dolog tudja igazán arcul csapni az embert, amikor vége van az örömöknek: ha egyéjszakás kalandról volt szó, és az egyik fél már lelécelni készül. Akkor a másikra rátör az a bizonyos egyedüli érzés... ITT kiveséztük a helyzetet szakértőnkkel.