Egy applikáció, amely az egészséggel kapcsolatos mindennapi és stratégiai élethelyzetek minőségileg új és praktikus eszközét teremti meg. Több hasznos funkciója mellett képes az orvos-beteg viszonyt még bizalmasabbá tenni, és mindkét fél számára időt spórolni. 

Sokakban élénken élhet az a kép, amikor orvosra vár egy kórház vagy magánrendelő várótermében. A szaladgáló, hangoskodó kisgyerekek zsibongásán túl a köhögő, szintén beteg sorstársak sokszor hangot adnak türelmetlenségüknek. Az orvos és a beteg közötti viszony bármennyire is erős, sokszor nincs ideje a szakembernek annyit foglalkozni a pácienssel, amennyit az valóban megérdemelne. Az alapellátási és adott esetben a kommunikációs problémákról nem is beszélve.

Forrás: Thinkstock

Miként lehet ezen változtatni?

Ha változtatni nem is, de meg lehet könnyíteni a két oldal dolgát egy olyan applikációval, amely hasznosan kiegészíti és segíti a jelenlegi rendszerben orvos és beteg kapcsolatát. Ez a MeNTA (Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás). Célja nem csupán az egészségünk megőrzése, de annak fejlesztése is - derült ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által szervezett Támop 6.2.7 kiemelt projekt november 17-i, Budapesten tartott zárókonferenciáján.

Segítségével 10 percen belül megtudható, hány orvos van Magyarországon. Ingyen kialakítható egy személyre szabott egészségprofil és egészségnapló,  amelyet bárki online megoszthat a saját háziorvosával. Bármikor felvihetők a profil táblázatába például a vérnyomási értékek, az egyén aznapi mozgása és akár a táplálkozási rendszere. Az applikáció a felvitt adatok alapján részletes kiértékelést és visszajelzést nyújt használójának. A betegségkalauz segítségével az applikációt igénybe vevők informálódhatnak az őket érintő betegségekről is, de még akár virtuális viziten is részt vehetnek orvosukkal.

Sőt ha bárkit baleset érne, a benne lévő fontos információk (mint például a vércsoportunk vagy a veszély esetén értesítendő személyek adatai) mind megkönnyítik a szakemberek munkáját. Az idő- és költséghatékony alkalmazásban tárolt adatok a szigorú adatvédelmi irányelvek miatt biztonságban vannak.

Bárhonnan elérhető

Az alkalmazás sokoldalúsága a legváratlanabb helyzetekben is segítséget nyújt. Vegyük például Emília esetét, aki éppen éves szabadságát tölti a családjával. Kisfiának egyik este láza és torokfájása lesz, így az édesanya az applikáció szolgáltatáskeresőjének segítségével megkeresi a környéken legközelebb elérhető gyermekorvost. Elmennek hozzá, majd miután az orvos antibiotikumot írt fel a gyermeknek, azt Emília dokumentálni tudja fia online naplójába, amelyet később a saját háziorvosuknak is meg tud mutatni. Másnapra a fia is jobban lesz, és folytatódhat a gondtalan kikapcsolódás.

A MeNTA alkalmazás az egészségtudatosság új, minden állampolgár számára szó szerint kézzelfogható, naponta használható, az egyén és választott környezete, háziorvosa, orvosai kapcsolatába illeszthető eszköze lesz – mondta az applikációról dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Az innovatív, könnyen kezelhető MeNTA alkalmazásról az információk ezen a linken érhetőek el. 

Támogatott tartalom.