Egészség a mobilodon - Egy alkalmazás, ami mostantól megkönnyíti az életedet

applikáció orvos egészségtudatosság egészség alkalmazás beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy applikáció, amely az egészséggel kapcsolatos mindennapi és stratégiai élethelyzetek minőségileg új és praktikus eszközét teremti meg. Több hasznos funkciója mellett képes az orvos-beteg viszonyt még bizalmasabbá tenni, és mindkét fél számára időt spórolni. 

Sokakban élénken élhet az a kép, amikor orvosra vár egy kórház vagy magánrendelő várótermében. A szaladgáló, hangoskodó kisgyerekek zsibongásán túl a köhögő, szintén beteg sorstársak sokszor hangot adnak türelmetlenségüknek. Az orvos és a beteg közötti viszony bármennyire is erős, sokszor nincs ideje a szakembernek annyit foglalkozni a pácienssel, amennyit az valóban megérdemelne. Az alapellátási és adott esetben a kommunikációs problémákról nem is beszélve.

Forrás: Thinkstock

Miként lehet ezen változtatni?

Ha változtatni nem is, de meg lehet könnyíteni a két oldal dolgát egy olyan applikációval, amely hasznosan kiegészíti és segíti a jelenlegi rendszerben orvos és beteg kapcsolatát. Ez a MeNTA (Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás). Célja nem csupán az egészségünk megőrzése, de annak fejlesztése is - derült ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által szervezett Támop 6.2.7 kiemelt projekt november 17-i, Budapesten tartott zárókonferenciáján.

Segítségével 10 percen belül megtudható, hány orvos van Magyarországon. Ingyen kialakítható egy

személyre szabott egészségprofil és egészségnapló,

amelyet bárki online megoszthat a saját háziorvosával. Bármikor felvihetők a profil táblázatába például a vérnyomási értékek, az egyén aznapi mozgása és akár a táplálkozási rendszere. Az applikáció a felvitt adatok alapján részletes kiértékelést és visszajelzést nyújt használójának. A betegségkalauz segítségével az applikációt igénybe vevők informálódhatnak az őket érintő betegségekről is, de még akár virtuális viziten is részt vehetnek orvosukkal.

Sőt ha bárkit baleset érne, a benne lévő fontos információk (mint például a vércsoportunk vagy a veszély esetén értesítendő személyek adatai) mind megkönnyítik a szakemberek munkáját. Az idő- és költséghatékony alkalmazásban tárolt adatok a szigorú adatvédelmi irányelvek miatt biztonságban vannak.

Bárhonnan elérhető

Az alkalmazás sokoldalúsága a legváratlanabb helyzetekben is segítséget nyújt. Vegyük például Emília esetét, aki éppen éves szabadságát tölti a családjával. Kisfiának egyik este láza és torokfájása lesz, így az édesanya az applikáció szolgáltatáskeresőjének segítségével megkeresi a környéken legközelebb elérhető gyermekorvost. Elmennek hozzá, majd miután az orvos antibiotikumot írt fel a gyermeknek, azt Emília dokumentálni tudja fia online naplójába, amelyet később a saját háziorvosuknak is meg tud mutatni. Másnapra a fia is jobban lesz, és folytatódhat a gondtalan kikapcsolódás.

A MeNTA alkalmazás az egészségtudatosság új, minden állampolgár számára szó szerint kézzelfogható, naponta használható, az egyén és választott környezete, háziorvosa, orvosai kapcsolatába illeszthető eszköze lesz – mondta az applikációról dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Az innovatív, könnyen kezelhető MeNTA alkalmazásról az információk ezen a linken érhetőek el.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.