Noha a megszakításos közösülés az esetek 30 százalékában sikertelen, ötből egy nő mégis ezt a fogamzásgátlási módszert választja – állítja a brit Mayo Clinic friss kutatása.

A megszakításos közösülésnél nagy a hibaarány, ezért egyáltalán nem számít biztonságos védekezési módszernek. Nem csak az jelent veszélyt, hogy a férfi nem mindig képes időben kihúzni a péniszét a hüvelyből, hanem az is terhességhez vezethet, amikor a maradék sperma és az előváladék keveredik. A szakemberek szerint az óvszer ezzel szemben 98 százalékos biztonságot ad, míg a fogamzásgátló tabletta esetében ez a szám 99,9 százalék körül alakul. 

Forrás: Thinkstock

"Hiába a számos megbízható módszer, a nők több mint 18 százaléka – világszerte 35 millió pár – valamiért a legkevésbé biztonságos módszert, a megszakított közösülést választja az új, Glow nevű applikáció szerint. Az okok között szerepel a tény, hogy nem akarnak hormonkészítményeket szedni, és a latexet is kerülnék" – mondja a kutatást vezető dr. Khalid Sultan. 

Kiderült az is, hogy a legnépszerűbb módszer óvszerrel operál (32 százalék), míg a tablettát 27 százalék választja. Dr. Sultan szerint a szintén népszerű megszakításos módszer a legkevésbé megbízható formája a védekezésnek, azonkívül 

kizárólag monogám párok használhatják, hiszen nem véd a nemi betegségek ellen sem. 

"Száz nőből, akik a megszakítást választják, 28 teherbe esik" – állítja a szakember a Mayo Clinic adatai alapján.

Szex során kb. 4 ml előváladék távozik a férfi szervezetéből, ami nyákot és enzimeket tartalmaz, és a sperma útját segíti a hüvelyben a méhnyakig. Ez a sperma általában a korábbi ejakulációból a pénisz végén maradt ondó szokott lenni, ami terhességhez vezethet. 

Forrás: Thinkstock

Dr. Sultan szerint érdemes szex után vizelni, hogy a maradék sperma távozzon, de természetesen még ez sem jelenti azt, hogy a megszakításos módszer biztonságossá válik. 

A magyar férfiak szerint a nők dolga a védekezés
A férfiak meglehetősen gondatlanok, ha szexről van szó. Nemzetközi kutatások szerint ez csak a gyermekvállalás után változik meg döntően. Apaként már a saját felelősségüket is látják a tudatos családtervezésben, előtte viszont a férfiak 13 százaléka egyszerűen megfeledkezik a védekezésről. A témáról itt írtunk bővebben.