Eric Mogernél néhány évvel ezelőtt diagnosztizálták a rák egyik igen agresszív fajtáját. A brit férfi emiatt elveszítette a fél arcát, egy speciális eljárásnak hála azonban végre ugyanolyan jó érzéssel néz a tükörbe, mint régen. Vigyázat, megrázó képek következnek!

Egy sima orrpolip-eltávolító rutinműtétnek indult a Waltham Abbey-ben élő Eric Moger története 2009-ben. Az akkor 60 éves brit férfiról ekkor derült ki, hogy előrehaladott stádiumban lévő laphámrákja van, és egy teniszlabda nagyságú daganat húzódik a fél arcában. Hogy megmentsék az életét, a londoni egyetemi kórházban eltávolították Eric bal szemét, illetve arccsontjának és állkapcsának nagy részét.

Így néz ki ma Eric Moger, a 3D nyomtatóval készült arcpótlásnak hálaForrás: Dawood & Tanner Dental Practice
Mi a laphámrák?

A bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú elváltozás. Általában még a kezdeti stádiumban diagnosztizálni tudják a betegséget, Eric esetében azonban már túl későn mutatták ki a daganatot, mivel a tumor az orrában kezdett el nőni, ezért nehéz volt felfedezni. 

„Amikor befeküdtem a kórházba, nem gondoltam, hogy el fogják távolítani a fél arcomat. Azzal a gondolattal ébredtem fel a műtét után, hogy soha többé nem kapom vissza a régi arcomat. Annyira sokkolt, hogy egy időre teljesen magamba zuhantam miatta" – mondta el a Daily Mailnek adott interjújában Eric, aki a műtétet követő hetekben és hónapokban depresszióval küzdött. Beszélni nem tudott, táplálását egy csövön keresztül oldották meg éveken keresztül. 

A rák miatt Eric elvesztette a bal szemét és arcának nagy részétForrás: Youtube

„Nagyon magam alatt voltam. Nem láttam, hogy valaha bármi meg fog majd változni. Nem akartam kikelni az ágyamból." 

Eric, aki mellett végig ott állt a menyasszonya, Karen, kétségbeesésében egy brit televíziós csatorna televíziós sorozatában, az Embarrassing Bodies című valóságshow-ban is vállalta a szereplést, hogy találkozhasson a sztárorvos dr. Christian Jessennel. A doktor közbenjárásának hála jutott el Eric Andrew Dawood szájsebészhez.

Dr. Dawood egy speciális eljárással visszaadta Eric fél arcát: az orvos digitális szkenneléssel modellezte páciense arcának ép felét, egy 3D-s nyomtató segítségével pedig elkészítette az élethű mintáját, majd egy digitális szoftver segítségével megtervezte az arc hiányzó felére a szilikonprotézist. 

Eric és feleségeForrás: Dawood & Tanner Dental Practice
A jövő a 3D-nyomtatóé
Nyomtatni ma már rég nem csak papírra tudunk: a speciális 3D-nyomtatók segítségével kulcsot, ékszereket, csokikreációkat, de mesterséges testrészeket is készítenek – erről bővebben ide kattintva olvashatsz a Life.hu-n.

A protézist nappal mágnessel rögzíti az arcán, éjszakára pedig leveheti. Eric ezenkívül egy szájimplantátumot is visel, amely kettéválasztja az arc- és a szájüregi részt, így újra tud enni, inni és beszélni is. 

Bár teljesen elvesztettem a szaglásomat, az ízek egy részét továbbra is érzem. Már nem kell tartanom a számat ahhoz, hogy beszélni tudjak. Teljesen átalakult az életem. 

Eric Moger történetét a LifeNetwork Ha ciki, ha nem: beteg vagy! című műsorában mutatták be – a sokkoló részleteket is tartalmazó videót alább nézheted meg: