A rendszeres szex és a közben átélt orgazmus hatásairól már sokan sokfélét megírtak. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek igazolják egészségünkre kifejtett jótékony hatásait. Íme, 7 ok, amiért megéri gyűrögetni azt a bizonyos lepedőt.

Boldogabb leszel tőle

Az egészség alappillére a kiegyensúlyozott lélek. Pontosan ezt nyújtja neked az orgazmus: agyunk egy része, az úgynevezett limbikus rendszer jutalmazással felel, amit kiválthat a szex, a kábítószerek és a játékok, tehát azok a dolgok, amelyeket élvezünk.  

Forrás: Dreamstime

Az orgazmus ráadásul felelős az endorfin nevű boldogsághormon termelődéséért is, ami garantálja a jobb közérzetet. Egy másik kutatás szerint mindebből leginkább a szerelmespárok profitálhatnak, az egyéjszakás, érzelmek nélküli együttlétek kevésbé gyakorolnak hatást a boldogságérzetre.

Gyógyítja a megfázást

Még hogy csak a napi egy alma tartja távol az orvost! A rendszeres szex kapcsolatban áll az 'A' immunoglobulin antitestek magasabb szintjével, ami megvéd bennünket a náthától, és erősíti az immunrendszert – magyarázta Alison Richardson szexuális egészségügyi tanácsadó és kutató.

Orgazmus után minden pohár félig tele van

Ha már gyógyszereknél tartunk, az orgazmus remek és sokkal kellemesebb alternatívája lehet az antidepresszánsoknak, hála a csúcsra jutás után felszabaduló természetes opiátoknak, vagyis a már korábban dicsőített endorfinnak és szerotoninnak – utóbbi például szerves összetevője a Prozac nevű erős antidepresszánsnak is. Mindezeken túl a szex közben felszabaduló hormonok csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát és a szorongást is.

Forrás: Dreamstime

Csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét

Egy korábban végzett kutatás során azt találták, hogy azok a nők, akik kevés orgazmust élnek át, 25%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák, mint azoknál, akik rendszeresen a csúcsra jutnak. A szex közben termelődő oxitocinról pedig kimutatták, hogy megakadályozza a mellben fejlődő tumorsejtek szaporodását. Nem érdemes elfeledkezni az előjátékról sem: a mellek és a mellbimbók ingerlése során szintén felszabadul a rákellenes hatásokkal bíró oxitocin.

Altatók helyett

Megint csak az orgazmus után felszabaduló oxitocinoknak köszönhető, hogy egy kiadós lepedőgyűrögetés után még a legrosszabb alvók is gond nélkül álomra tudnak szenderülni. A szex alatti aktivitás kellemesen kifárasztja a szervezetet, ezért tapasztalható utána az a bizonyos álmosságérzet.

Forrás: Dreamstime

Viszlát, fájdalom!

Akár fejfájásról, akár menstruációs görcsökről van szó, a rendszeres szex és a közben átélt orgazmus akár 70%-kal megnövelheti a fájdalomtűrő képességet, ezáltal pedig kellemesen csillapíthatja is őket. Mindezekért az endorfinszint megemelkedése felel. A fejfájás tehát nem kifogás, gyógyszer helyett pedig inkább irány az ágy!

Jót tesz a szívnek is

Dr. Lisa Turner, Nagy-Britannia első számú orgazmuskutatója szerint, aki szeretné megelőzi a szívroham kockázatát, az hajtson az orgazmusra: tanulmányok igazolják az összefüggést a szívinfarktus és a csúcsra jutás száma között. Azok a hölgyek, akik rendszeresen elélveznek, sokkal kisebb valószínűséggel élnek át színinfarktust, mint azok, akik nem.

Hevesi KrisztinaForrás: Csányi István
Mit mond a szexuálpszichológus?

A szexualitás és a mentális egészség szorosan együtt jár - vélekedik Hevesi Krisztina szexuálpszichológus.

„A mentális zavarok minden esetben kihatnak a szexuális együttlétekre, rányomják a bélyegüket a szexualitásra, és mindez fordítva is ugyanígy igaz. Már születésünk pillanatától kezdve fontos szerepet játszik az önértékelésünkben: gondoljunk csak az ilyenkor elhangzó első kérdésre, amelyben a gyermek nemét firtatják, és csak ez után jön az, hogy vajon egészséges-e a baba.

A szexualitás, hogy kívánatosnak tartanak bennünket, határozza meg azt, milyennek látjuk és hogyan pozicionáljuk magunkat. A szexualitás visszautasítása valójában a másik adni akarásának visszautasítása, a kielégületlen, nem szeretett ember pedig ebből kifolyólag teljesen máshogy funkcionál: előjön a szorongás érzése, csökken a boldogságszint, indulatosabbak és ingerlékenyebbek lehetünk.

Az együttlétek és az intimitás hiánya tehát kihat az egészségre, ezáltal pedig az életminőségre, az általános boldogságérzetre, és szorosan összefügg az élettől való elidegenedéssel is. A nők esetében a vaginális közösülés az, ami szorosan összefügg az életminőséggel, és befolyásolja az általános hangulatot. Ennek oka, hogy a hölgyeknél a szexuális együttlét az intimitás fokmérője. Amennyiben elmaradnak az együttlétek, úgy az a hölgyeknél sokkal nagyobb problémát jelent, mint az orgazmus hiánya.

Mindezzel ellentétben a férfiaknál a teljesítményorientáció érhető tetten a szexuális tevékenység során is. Amennyiben probléma jelentkezik ezen a téren, úgy romlik a munkahelyi teljesítmény, ingerültebbé válik, kerülni kezdi az intimitás esélyét is, csökken a boldogságérzet, és indulatosabbak lehetnek a gyerekekkel szemben is – ami pedig ugyebár a családon belüli bántalmazáshoz is vezethet.

A szex a nők esetében nem feltétlenül jár együtt az orgazmussal: mindössze a hölgyek 25-30%-a képes a vaginális orgazmusra. Ettől függetlenül törekedni lehet rá, azt a tényt azonban szem előtt kell tartani, hogy ami a férfiak esetében a pénisz, az a nőknél a csiklót jelenti. Az örömélmény mellett az orgazmus funkciója valójában a stressz és a szorongás oldása. A szexuális együttlét - kiváltképp a nők esetében - azonban orgazmus nélkül is örömforrás lehet.”