Súlyos autoimmun betegséget diagnosztizáltak Zoe Saldanánál, a Star Trek és a Lopott szavak sztárjánál. A színésznő őszintén mesélt betegségéről.

Zoe Saldana az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditisben, azaz pajzsmirigygyulladásban szenved. A betegség gyógyíthatatlan, de kezelhető. A színésznő elmondta, hogy édesanyja és testvérei is ebben az autoimmun betegségben szenvednek - számolt be a Self.com.

Forrás: David Becker / Getty Images North America / AFP

Zoe egy interjúban beszélt arról, hogy most nagyon oda kell figyelnie az egészséges táplálkozásra.

"A szervezetemnek nincs energiája, mert nem tudja kiszűrni a mérgeket, amelyek végül gyulladást okoznak. Ezért is ügyelek arra, hogy csak egészséges falatokat egyek" - mondta a színésznő.

Hashimoto-thyreoiditis

A Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben elsorvadásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer, ezen belül a T-limfociták hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulin) antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja.