Egy emlősökön végzett friss kutatás eredménye szerint a női orgazmus nem csupán egy kellemes „mellékhatása” a szexnek: ez az örömteli evolúciós mellékhatás nagy valószínűséggel az ovulációt segítette. Ám nem csupán biológiai szemszögből fontos része az életnek a hölgyek élvezete – erről beszélgettünk Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

A napokban látott napvilágot a JEZ-Molecular and Developmental Evolution című szaklapban a kutatás, amelyet több külföldi internetes portál is leközölt. Az ökológiai és evolúciós biológiával foglalkozó Gunter Wagner professzor vezette kutatás kiindulópontja azt volt, hogy a női orgazmusnak reprodukciós szempontból nincs értelme, ennek ellenére már évezredek óta, már Arisztotelész korától kezdve foglalkoztatja a tudósokat, hogy mi lehet az oka annak, hogy a hölgyek is képesek arra, hogy élvezzék a jó szexet.

Forrás: Dreamstime

Egykor szükség volt rá

Már számos elmélet próbálta megválaszolni a kérdést, de ezek eddig főként az emberekre és az emberszabásúakra koncentráltak. Wagner és társkutatója, Mihaela Pavlicev, aki a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa, más emlősöket tanulmányozott a női orgazmus kifejlődését kutatva, és kimondottan az evolúciós háttérre koncentráltak, félretéve a kizárólag emberi biológiára épülő megközelítést és annak korlátait.

A figyelmük középpontjában az a reflex állt, amellyel a női orgazmus együtt jár: mivel nincs látható összefüggés az orgazmus és az utódszám között, a szakemberek a női orgazmust kísérő fiziológiai adottságot vizsgálták, vagyis azt, hogy a csúcsra jutás után megugrik a prolaktin és oxitocin hormonok termelődése. Főként a plancentával, vagyis a méhlepénnyel rendelkező emlősök körében vizsgálódtak, és kiderült, hogy sokuknál ez az orgazmussal együtt járó reflex nagy szerepet játszik a peteérésben, egészen pontosan a petesejt petefészekből való kilökődésében.

Forrás: Dreamstime

Minden jel arra mutat, hogy ősi evolúciós szükségszerűség volt a női orgazmus, ami valaha az ovulációt serkentette” – fogalmazott a kutatást vezető Gunter Wagner. Ennek tekintetében a női orgazmusra nagy valószínűséggel szükség volt az utódnemzés szempontjából, ezt pedig már egy korábban született elmélet is alátámasztotta: eszerint a női orgazmus során a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, ezáltal segítik az ondót eljutni a méhszáj felé.

A nemrég született kutatás társszerzője, Mihaela Pavlicev hozzátette: nem zárható ki, hogy más funkciók is társulnak hozzá, amióta elveszítette a reprodukciós szerepét.

Sok vita szól arról, hogy szerepet játszik-e a kötődés kialakulásában és megerősítésében, vagy ehhez hasonló folyamatokban – tette hozzá.

Forrás: Dreamstime

Mit mond a szexuálpszichológus?

Míg a Harry Potter írónője, J. K. Rowling szerint teljesen természetes, hogy nem azért szexel a nő, hogy – ahogyan a Twitteren tett megnyilatkozásában fogalmazott – „kitoljon egy 3,5 kilós tárgyat a vaginájából," addig Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint – természetesen – más oka is lehet a női orgazmusnak.

„Körülbelül 10 éve született egy elmélet a női orgazmus spermabeszippantó hatásáról, amelyet azóta is sokan támadtak. Számos alternatív pszichológiai nézet született e téren, így mások szerint az orgazmus evolúciós szerepe a kötődés kialakítása és erősítése a férfi és a nő között.Ezen kívül még akár szelekciós funkciót is betölthet olyan értelemben, hogy a nő így könnyebben tudja kiválasztani a megfelelő férfit a gyerekek felneveléséhez– magyarázta a szakértő, aki szerint mindez abból következik, hogy az a férfi, aki eléggé figyelmes és gyengéd a nővel szemben, és orgazmushoz juttatja, az nagy valószínűséggel odaadó és gondoskodó lesz az utódokkal is. Ezzel egyben a női orgazmus nehezebb kiválthatóságát is magyarázni tudja az elmélet. Hevesi Krisztina szerint azonban nem csupán ezért fontos a női orgazmus.

Forrás: Dreamstime

„Ezen kívül én még hozzátennék két dolgot. Az egyik egyfajta biológiai »takarékosság« a tervezésben: a férfi és a női szervek – és ez a genitáliákra is igaz – azonosak, egymásnak megfeleltethetőek. A férfi és a női nemi szerv ugyanabból a közös embrionális képletből (genitáliakezdeményből) fejlődik ki. A magzati élet tizenkettedik-tizenhetedik hetében az Y kromoszómák által előre programozott közel tízszeres tesztoszteronszint esetében kezdenek el a férfi nemi szervek kialakulni, differenciálódni. E közös ontogenetikus alap mentén tehát a klitorisz a férfi péniszének női megfelelője.

Nos, ha a nők rendelkeznek egy ugyanolyan örömszerző szervvel, mint a férfi, akkor miért ne lenne orgazmusuk?– vélekedett a szakértő, aki szerint továbbá nem elhanyagolható ok lehet a nők kedve a lepedőgyűrögetéshez.

Forrás: Dreamstime

„A másik funkcionális magyarázat lehet a női orgazmusra evolúciós szempontból az is, hogy a hölgy motivált legyen a szexre: hiszen szép dolog a bizalom, a biztonság és az utódok iránti vágy, ám azért nagy egyéni különbségek vannak ezen érzelmek és motivációk terén. S könnyen belátható, hogy az emberiség története során többször fogant meg gyermek a pusztán örömszerzésből történő szexuális aktusból, mint a célirányos nekifeszülésből.A baba érkezéséhez a nőnek is vágynia kell az együttlétet – és nyilvánvalóan jobban kívánja, és motiváltabb, ha ő is örömforrásként tekint a szexre.

Véleményem szerint tehát a női orgazmus alapvető funkciója a hölgyek motiválása a szexre – ha ugyanis számukra is jó, akkor inkább kedvüket lelik az összebújásban, ami pedig a párkapcsolatot és a kötődést és erősíti.

Így leszel egészségesebb az orgazmustól
A rendszeres szex és a közben átélt orgazmus hatásairól már sokan sokfélét megírtak. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek igazolják egészségünkre kifejtett jótékony hatásait: a cikket ide kattintva olvashatod el.