A nők háromnegyede vélekedik úgy, miszerint sokkal jobb a nemi életük a negyvenes éveikben, mint huszonévesen. De mely tényezők befolyásolják a libidót? Kutatók megfejtették az örökké pezsgő szexuális élet titkát.

A libidó, azaz a szexuális vágy az, ami meghatározza a szexuális életünket. Számos tényező befolyásolhatja a nemi hormonoktól kezdve a környezeti faktorokon át egészen a mindennapi stresszig. 

A nők különösen érzékenyen reagálnak az ezekkel kapcsolatos változásokra, és bizony a nemi vágyukon is nyomot hagyhatnak  – összegezte a The Hippocratic Post oldalán dr. Anna Pallecaros szexológus, aki szerint a gyengébbik nem esetében még a legkisebb zavaró tényező is rengeteget ronthat a libidón. 

Forrás: Dreamstime

Minél többet szexelünk, annál többször akarjuk

A tudomány jelen állása szerint a „férfihormonként” számon tartott tesztoszteron bír az egyik legnagyobb befolyással a libidóra nézve. Ha például egy férfit még az ivarérettsége előtt kasztrálnak, soha nem is alakulhat ki nála a nemi vágy. A nők petefészke is termel tesztoszteront, csak sokkal kisebb mennyiségben. 

A folyamatot ráadásul több környezeti tényező is befolyásolja, így például a stressz is, ami miatt a hölgyek könnyen elveszíthetik többek között a szexuális érdeklődésüket is. Az életkor előrehaladásával ugyanakkor csak az ösztrogénszint csökken, a tesztoszteron azonban továbbra is termelődik a petefészekben, ezzel magyarázzák a kutatók azt, hogy sok nő a negyvenes éveiben mondja a legjobbnak a szexet. 

Forrás: Dreamstime

Nem véletlenül olyan népszerű a misszionárius

Ahány pár, annyiféle szokás – és annyiféle szexpóz. Bár maga a szakértő is kísérletezésre szólítja fel az internet népét, véleménye szerint nem szabad elhanyagolni az oly sokszor emlegetett és egyúttal lehúzott misszionárius pozíciót. Ez a helyzet lehetővé teszi a csikló általi orgazmust, valamint a hüvely legérzékenyebb pontjainak izgatását  – fogalmazott dr. Pallecaros. Dr. Mike Bowen Londonban praktizáló nőgyógyász javaslata szerint még jobbá tudja tenni az együttléteket, ha a nő van felül: ebben a pozícióban ugyanis ő az, aki kontroll alatt tarthatja a tempót. A hüvelyi orgazmushoz a legjobb, ha a férfi hátulról hatol a nőbe, ilyenkor ugyanis éppen a hüvely azon részét érinti a hímtagjával, ahol a legtöbb idegvégződés található.

A póz, amiben mindenki elveszítette a szüzességét
A legegyszerűbb szexuális pózok közé sorolják a misszionáriust, ugyanakkor a szerelemben mégis ez a legintimebb helyzet. Szemkontaktus, egymásba olvadó testek és forró csókok kísérik a szeretkezést – a misszionáriusról bővebben itt olvashatsz.
Forrás: Dreamstime

Minden az agyban dől el

A szexuális izgalom az agy számos területét aktivizálja. Vizsgálatok szerint a férfiak és a nők közötti egyedüli különbség ezen a téren, hogy a hölgyeknek úgymond „deaktivizálni" kell a gátlásokért felelős területeket ahhoz, hogy ténylegesen át tudják magukat adni a nemi vágyuknak. 

A dopamin szintén fontos szerepet játszik a férfiak és a nők libidójában: ez a boldogsághormonnak is nevezett neurotranszmitter kémiai kapcsolatban áll a szervezet boldogság- és vágyérzésének szintjével.  Minél magasabb tehát ez a szint, annál nagyobb a szexuális vágy is. 

Forrás: Dreamstime

Plasztikai műtétek a jobb nemi életért

Dr. Owen Bowden-Jones szexuálpszichológus szerint az utóbbi években egyre többen fordulnak orvoshoz különféle intim területen végzett beavatkozás miatt, mint például a szeméremajkak plasztikázása vagy hüvelyszűkítés céljából, kiváltképp szülés után. A páciensek az esetek többségében csúnyának gondolják, vagy épp kényelmetlenül érzik magukat miatta. Ha ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, akkor az az önbizalmukra is hatással lesz  – vélekedett a szakértő.

Van tökéletes nemi szerv?
Hiába fordítunk nagy figyelmet nemi szerveink ápoltságára és kinézetére, ha szóba kerül, máris nem vagyunk annyira beszédesek, mintha a szemünket vagy a lábunkat dicsérik. Ez természetes – de van-e egyáltalán szép pénisz vagy vagina, és ha igen, milyen az? A Life.hu cikkéért kattints ide!