Évek óta napirendi téma a nők körülmetélése, amelyet hiába tiltottak be egyes országokban, mégis nők millióin végzik el ezt a rendkívül fájdalmas beavatkozást. Az Egyesült Nemzetek Szervezete sürgeti a változást.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint nagyjából évi 3 millióra tehető azoknak a 15 év alatti lányoknak a száma, akik átesnek a csonkítás rendkívül fájdalmas, megalázó, veszélyes és nem utolsósorban értelmetlen szertartásán. A becslések szerint pedig 200 millióra tehető azoknak a nőknek és lányoknak a száma, akiknek együtt kell élniük ennek a szörnyű beavatkozásnak a fizikai következményeivel és az ebből adódó lelki traumával. 

Az ENSZ szerint évi 3 millió 15 év alatti lány esik át a csonkítás fájdalmas, veszélyes és értelmetlen szertartásánFotó: Meeri Koutaniemi

Az ENSZ-nél és más humanitárius szervezeteknél évek óta napirendi téma a női nemi szervek megcsonkítása elleni felszólalás. Egyiptomban, Etiópiában és Indonéziában a jelentések szerint a nők felén végzik el a „vágásnak" is nevezett beavatkozást. Mauritániában, Gambiában és Indonéziában a legmagasabb az aránya azoknak a 14 év alatti lányoknak, akiket megcsonkítottak.

Két kis rés a menstruációnak és a vizeletnek 

A nők körülmetélése a külső nemi szerv részleges vagy – szélsőséges esetben – teljes eltávolítását jelenti. Utóbbi esetben csak két kis rést hagynak a menstruációnak és a vizeletnek. 

A nők körülmetélése a külső nemi szerv részleges vagy teljes eltávolítását jelentiFotó: Meeri Koutaniemi

Általában valamilyen rituális, vallási hagyomány miatt végzik el, Adebisi Adebayo, az ENSZ közép-afrikai bizottságának programtanácsadója szerint azonban semmilyen hivatalos vallási szöveg nem támasztja alá a csonkítás szükségességét. Véleménye szerint a társadalom és a kulturális nyomás felelős azért, hogy a mai napig végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat akár már egészen kicsi lányokon. 

Általában valamilyen rituális, vallási hagyomány miatt végzik elFotó: Meeri Koutaniemi
Egyes közösségekben ezt szükségesnek tartják ahhoz, hogy a lányból nő legyen. Egy követelmény, ami jogosulttá teszi őket arra, hogy házasodhatnak. Bizonyos helyeken, így például Kenyában és, azt hiszem, hogy Eduban, Nigéria délnyugati részén azok a lányok, akik nincsenek megvágva, nem házasodhatnak. Sok felnőtt nő ezért áll önként elébe a csonkításnak

– magyarázta a VOA Newsnak Adebayo. Hozzátette: Libériában és Sierra Leonéban nem tekintik a társadalom tagjának azokat a nőket, akiken nem végezték el a beavatkozást. 

A valóság azonban az, hogy egyes közösségekben ezt szükségesnek tartják ahhoz, hogy a lányból nő legyenFotó: Meeri Koutaniemi
Annak a nőnek, aki nincs körülmetélve, nincs beleszólása a közösség mindennapjaiba. Soha nem fogja elérni a magasabb társadalmi státuszt.
A női nemi szervek megcsonkításának más célja nincs, csak az, hogy a nők ne tapasztalhassák meg a szexuális örömöket. A közhiedelem szerint így nem kezdenek a nők szerelmi viszonyt a házasság előtt. A szokás hívei úgy gondolják, a csonkítással csökken a szexuális vágy. Így garantálják, hogy szűzen menjenek férjhez, és ezáltal hűségesek tudnak maradni.

Fájdalomcsillapítás nélkül végzik

A női nemi szervek részleges vagy teljes eltávolítása akár halálos egészségügyi következményekkel járhat együtt. Az eljárás, amelyet sokszor sterilizálatlan eszközökkel és fájdalomcsillapítás nélkül végeznek,  súlyos vérzést, vizelési problémákat, fertőzéseket, néhány esetben pedig akár halált is okozhat. Továbbá növelheti a szülés közben fellépő komplikációk és az újszülöttek halálozásának kockázatát is. 

Az eljárást sokszor sterilizálatlan eszközökkel és fájdalomcsillapítás nélkül végzikFotó: Meeri Koutaniemi

A csonkítást végző emberek jellemzően tradicionális körülmetélők, ám több helyen egészségügyi ellátásokban is van lehetőség a vágásra. Cristina Catherine Pallitto, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) női nemi szervek csonkításában jártas kutatója és a téma szakértője szerint az orvosok gyakran abban a tévhitben bólintanak rá erre a beavatkozásra, hogy ezzel csökkentik az ártalmakat. Pedig valójában semmilyen egészségügyi előnyük nem származik a nőknek mindebből. 

Úgy gondolják, hogy veszélyes. Hallottak már az egészségügyi következményeiről, és arról is, hogy ha sterilizálatlan körülmények között végzik, csak tovább növelik a kockázatot. Azonban bármilyen fajta vágás és az orvosi szempontból történő magyarázása ellentmond az orvosi etikának, és az ártalmak határozottan felülmúlják a lehetséges előnyöket

– mutat rá Pallitto. 

A női nemi szervek megcsonkításának más célja nincs, mint az, hogy a nők ne tapasztalhassák meg a szexualitás örömétFotó: Meeri Koutaniemi

ENSZ: 2030-ra már nem lesz női csonkítás

Az ENSZ jelenlegi célja, hogy 2030-ra teljesen megszűnjön a női nemi szervek bármilyen nemű csonkítása, a tisztviselők pedig egyetértenek abban, hogy mindehhez határozottabb és gyorsabb fellépésre van szükség. Ehhez az egyes országok kormányainak biztosítaniuk kell a lányok és a nők jogait, törvényben tiltaniuk, büntetniük, illetve a családi és közösségi szinten is lépéseket kell tenniük azért, hogy lehetővé tegyék a lányok számára, hogy megtagadják a beavatkozást. 

Az ENSZ jelenlegi célja, hogy 2030-ra teljesen megszűnjön a női nemi szervek bármilyen nemű csonkításaFotó: Meeri Koutaniemi

Az UNFPA genfi összekötő irodájának igazgatója, Alfonso Barraques külön kiemelte a férfiak szerepét is, akikkel szintén meg kell értetni, mennyire veszélyes és értelmetlen a vágás.