Gondolkodtál már azon, hogy mi lenne, ha többé nem szexelnél? Nem a stressz az egyetlen tünet, amit tapasztalnál magadon. 

A szexuális élet megszűnése számtalan változást eredményez az emberi testben. Vannak egyéni tünetek is, de most mi azokat gyűjtöttük össze, amelyek a legtöbb emberre igazak. 

1. Elveszíted a libidót 

Bizony, kutyaharapást szőrével! Ha valamilyen okból kifolyólag az embernek megszűnik a szexuális élete, akkor egy idő után már a szex iránti vágy, az igény is megszűnik. Egy darabig hullámvölgyszerűen jelentkezik a felfokozott vágyakozás és az érdektelenség, de hosszú távon az ember libidója teljesen eltűnhet. 

Elveszítheted a libidód, ha nem szexelsz többé 
Képünk illusztráció
Forrás: Thinkstock

2. Gyengül a hüvely izomzata 

A nemi aktus karbantartja a hüvely falának izomzatát, ami szex hiányában kevésbé aktív, vagyis gyengülni kezd. Ez sajnos a menopauza kialakulását is előrébb hozhatja. 

3. Csökken a hüvelyváladék-termelés 

A nemi élet serkenti a hüvelyváladék termelődését, aminek nem csak kenőfunkciója van, hanem a magas savtartalma miatt védelmi hatása is a fertőzésekkel szemben. Ám szexuális aktus hiányában a nedvesség mennyisége is lecsökken. Hosszas kihagyás után még az is előfordulhat, hogy az aktus közben sem termelődik elegendő. 

Számos egészségügyi tünet jelentkezhet, amire talán nem is számítanál – 
Képünk illusztráció
Forrás: Thinkstock

4. Erősödő menstruációs görcsök 

Kutatások kimutatták, hogy az aktív szexuális életet élőknek enyhébbek a menstruációs tünetei, kevésbé görcsölnek. Ennek számos élettani oka van, főleg hormonális összefüggésekkel magyarázható – írta meg a Mirror