Belegondolni is borzalmas, hogy valaha azt gondolták, hogy ezekkel a kínzásokkal csillapíthatják a mentálisan beteg emberek szenvedéseit.

A jégcsákányos orvos

Dr. Walter Freeman a lobotómia leghíresebb követője volt. Bár a módszert nem ő, hanem a portugál Egas Moniz dolgozta ki, Freeman előszeretette alkalmazta a mentális betegeknél. Csakhogy a doktor a műtét helyett egy jégvágót használt. Becslések szerint közel 2500 ember koponyáját ütötte át. Kezelései pár perces mutatványokká válták, és emberek százai haltak meg a barbár beavatkozásai következtében.

Dr. Walter Freeman a lobotómia leghíresebb követője voltForrás: AFP, Wikia

A londoni kegyetlenség

A londoni Whittingham Kórház valaha a legnagyobb pszichiátriai intézet volt Nagy-Britanniában. A betegek zacskókban kapták meg az összekevert, maradék ételt. Jobb napokon jutott egy kis lekvár és kenyér is. Az agresszívnak ítélt betegeket kizárták az udvarra. Fagyban, hóban, esőben is ott kellett aludniuk, mindössze a kényszerzubbonyt viselhették. Az intézetben alkalmazták a nedves törülközős „kezelést" is. 

A személyzet tagjai egy nedves törülközőt addig csavartak a páciens nyaka köré, amíg az el nem veszítette az eszméletét.  

Ezután újraélesztették a beteget, és megismételték a folyamatot.

A londoni Whittingham Kórházban a betegek zacskókban kapták meg az összekevert, maradék ételtForrás: Shame of the States by Albert Deutsch

Ma is használt kínzás

Kansas államban található Topeka város is híres volt az elmegyógyintézetéről. Itt is rendszeresek voltak a "vizes kúrák". Az engedetlennek vagy agresszívnak tartott beteget a földre nyomták, arcára törülközőt tettek, és literszámra öntötték az arcára vizet. 

A fulladás közeli állapotba került betegeket addig kínozták, míg engedelmességet nem fogadtak.  

Kansas államban található Topeka város is híres volt az elmegyógyintézetérőlForrás: LIFE Magazine

Leforrázták a betegeket

Egy meleg fürdő valóban segíthet levezetni a stresszt, de kevesebb, mint 100 éve számos pszichiátriai intézet élt vissza ezzel. A betegeket ugyanis forró vizes kádakba ültették és napokig(!) hagyták őket ott ücsörögni, élelem és víz nélkül. Az Egyesült Államokban találtak olyan feljegyzéseket is, amelyek arról számoltak be, hogy a betegek a "leforrázásba" haltak bele. Mások a fertőzésekbe vagy a kiszáradásba.

A betegeket forró vizes kádakba ültették és napokig hagyták őket ott ücsörögni, élelem és víz nélkülFotó: Alfred Eisenstaed