Megdöbbetnő statisztikai adatok látott napvilágot. A brit 15 évesek nagy része már volt részeg életében legalább kétszer. Ám a legaggasztóbb adatokat a magyar kamaszok produkálták. 

Egy kutatás 36 ország tinédzsereinek szokásait vizságálta az alkoholfogyasztás terén. Az angol fiatalok nagy része már legalább kétszer volt részeg 15 éves korára. 

Bár az elmúlt 12 évben csökken azoknak a brit lányoknak a azsáma, akik alkoholt fogyasztanak, még mindig ők a legsúlyosabb ivók. 2002-ben az angol lányok 54,7 százaléka már legalább kétszer volt részeg, de 2014-ben is szomorú volt a statisztika, 30,9 százalékuk mondhatta el magáról ugyanezt - írja a Bors.

Bőrükön és mentális képességeiken is nyomot hagy a korai ivásForrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver

Az aggasztó adatok az internet és a közösségi média térnyerésének is köszönhetők: még mindig vagánynak számít, ha valaki részeg. És bár a lányoknál a britek vezettek, de összesítésben a magyar fiúk végeztek az élen, ők fogyasztják a legtöbb alkoholt az európai tinik között. A 15 éves magyar fiúk fele már legalább kétszer vagy többször lerészegedett.

A lap megkérdezte Hazag Anikó pszichológust, aki szerint ez hosszabb távon függőséghez vagy drogfogyasztáshoz is vezethet. Úgy véli, tudatosítani kellene a fiatalokban, hogy ez nem vagányság, hanem önsorsrontás.