Kísérleti kezelés alkalmazásába kezdtek a Szent László kórházban: jók az eredmények. 

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvos főigazgatója az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóan beszámolt két új, kísérleti kezelésről, amelyeket már el is kezdtek alkalmazni a Szent László kórházban. 

Az egyik eljárás lényege, hogy a koronavíruson átesett betegektől vért vesznek és a vérplazmájukat eltárolják. Dr. Vályi-Nagy István örömmel közölte, hogy már gyűjtik a plazmát és szerencsére egyre több beteg jelentkezik donornak. Szerencsére a plazma igen sokáig eltárolható, vagyis ha a betegségnek lenne második hulláma, akkor a vérplazma bevethető fegyver lenne. 

Fotó: Talán Csaba

Mindeközben a másik csoportban új gyógyszerrel (Tocilizumab) kezelnek betegeket. Ezek az emberek már nagyon súlyos állapotban vannak, intenzív osztályon fekszenek. Nemrég jelentették be külföldön, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálatok megkezdődnek, de hazánkban már 5 használják és igen jelentőségteljes eredményeket produkál. Úgy tűnik, meg tudják vele akadályozni, hogy az intenzíves betegek meghaljanak, míg az előbbi kezelés azt előzi meg, hogy egy beteg intenzív osztályra kényszerüljön -írta meg a Blikk.