Koronavírus: Jó eredményeket mutatnak a kísérleti kezelések

terápia vérplazma orvosság kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kísérleti kezelés alkalmazásába kezdtek a Szent László kórházban: jók az eredmények. 

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvos főigazgatója az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóan beszámolt két új, kísérleti kezelésről, amelyeket már el is kezdtek alkalmazni a Szent László kórházban.

Az egyik eljárás lényege, hogy a koronavíruson átesett betegektől vért vesznek és a vérplazmájukat eltárolják. Dr. Vályi-Nagy István örömmel közölte, hogy már gyűjtik a plazmát és szerencsére egyre több beteg jelentkezik donornak. Szerencsére a plazma igen sokáig eltárolható, vagyis ha a betegségnek lenne második hulláma, akkor a vérplazma bevethető fegyver lenne.

Fotó: Talán Csaba

Mindeközben a másik csoportban új gyógyszerrel (Tocilizumab) kezelnek betegeket. Ezek az emberek már nagyon súlyos állapotban vannak, intenzív osztályon fekszenek. Nemrég jelentették be külföldön, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos vizsgálatok megkezdődnek, de hazánkban már 5 használják és igen jelentőségteljes eredményeket produkál. Úgy tűnik, meg tudják vele akadályozni, hogy az intenzíves betegek meghaljanak, míg az előbbi kezelés azt előzi meg, hogy egy beteg intenzív osztályra kényszerüljön - írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.