Egyre többen hívják fel a TikTok nevű alkalmazásban a figyelmet egy olyan, közel hét perces videóra, amiről állítják, azt az érzetet kelti az emberben, mintha egy elmegyógyintézetben lenne. Nos, lássuk!

Korábban a mentális és neurotikus betegségekkel küzdő embereket a rokonaik otthon gondozták, és próbálták a lehetőségeikhez mérten kezelni őket, együtt élni velük, kivéve persze, ha úgy hitték, démon szállta meg őket  A századforduló azonban magával hozta azt a felfogást, mely szerint az ilyen betegek veszélyt és szégyent jelentenek, épp ezért el kell őket zárni. Az akkori elmegyógyintézetekbe kétféle ember került be: az, aki pár hét, hónap után kijött, és az, aki sosem.

A mentális, pszichés betegségeket ma már különböző terápiákkal és indokolt esetben gyógyszerekkel kezelik. Ám nem volt mindig ilyen biztonságos segítséget kérni, kapni. Még 100 évvel ezelőtt is szó szerint életveszélyes volt bekerülni egy pszichiátriai osztályra, mivel a módszerek, melyekkel akkoriban az orvosok megpróbáltak segíteni a betegeken, gyakran azok életébe kerültek, vagy még súlyosabb állapotba sodorták őket.

Fotó: Andrea Star Reese
Egy indonéz elmegyógyintézet sokkoló világa - Fotók

Egy amerikai fotós 1 évet töltött egy indonéz elmegyógyintézetben, majd fotóin keresztül bemutatta, milyen szörnyű állapotok uralkodnak ott. Olvasd tovább!

A ma ismert betegjogok egyáltalán nem vonatkoztak azokra, akikre rásütötték a „bolond" bélyeget. Sőt, az ápolók gyakorlatilag úgy bánhattak velük, mintha csak bűnözők lennének. Az orvosok nem vitatták meg sem a rokonokkal, sem velük a kezelésük részleteit, kockázatait. Gyakorlatilag egy elmegyógyintézetbe került emberrel bármit megtehettek.

A kiszolgáltatott betegekkel gyakran visszaéltek az intézményekben dolgozók. Szexuális és szadista vágyaik kielégítése nem ismert határokat.  

Ismerősek azok a történetek, melyekben az elmegyógyintézetek sok ember tragikus halálának helyszínét jelentették? Nos, mindennek van alapja. Korábban összeszedtünk több olyan történetet, melyek zárt osztályokon estek meg. Egy fiatal lány például, gyakorlatilag teljesen katatón állapota miatt került egy pszichiátriai intézménybe. Nem beszélt senkihez, keveset evett, lényegében egész nap csak bámult maga elé. Az orvosok hiába kezelték sokkterápiával, gyógyszerekkel, állapota semmit sem változott. A dolgozókban munkálkodó ismeretlentől és kiszámíthatatlantól való félelem végül kegyetlen dolgot eredményezett. A lányt láncokkal odakötözték az ágyához, először csak éjszakára, majd egész napra. Sosem hagyta el a zárt osztályt.

A kis elmegyógyintézetes kitekintést követően következzen az a videó, aminek lejátszásakor - sokak ígérete szerint – úgy fogod érezni magad, mintha egy zárt osztály betege lennél.

Azt tanácsolják, hogy a videót lehetőleg este, sötétben, teljes hangerővel hallgassuk/ nézzük. Így váltja ki ugyanis a legnagyobb hatást. Mindenki csak saját felelősségére indítsa el!

A TikTok felhasználók közül sokan írták, hogy mennyire megrázó élmény volt számukra ez a közel 7 perc – a sírás, a sóhajtozás, az őrült nevetés, a suttogás és a kiabálás -, ám azok is szép számmal akadnak, akiket semmilyen módon sem érintett meg.