Tegyük rendbe a cikluszavart: ezek a legjobb tippek, hogy ismét helyreálljon az egyensúly

cikluszavar menstruáció premens2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első vérzéstől a menstruáció rendszeressé válásáig akár 2 év is eltelhet. A havi vérzést a hormonrendszer rendkívül összetett működése szabályozza, amely a szervezetet érő külső és belső hatásokra egyaránt reagál. Sok nő tapasztal élete során valamilyen menstruációs zavart, melyek intő jelek is lehetnek, hogy akár a testi funkcióiban, akár a lelkében felborult az egyensúly.

Mi jellemzi a normális menstruációt?

A 22-34 napos ciklusokban jelentkező havi vérzés tökéletesen normálisnak számít, ha 4-5 napnál nem tart tovább és a menstruációs vér nem tartalmaz alvadékot. Bármi, ami ettől eltér, már menstruációs zavarnak tekinthető.

Egy nő átlagosan 480-szor menstruál életében, ez körülbelül 2880 napot jelent. Ennyi idő alatt szinte mindenki megtapasztal kisebb-nagyobb menstruációs zavarokat.

Egy nő átlagosan 480-szor menstruál életében, ez körülbelül 2880 napot jelent Forrás: Shutterstock

A menstruációs zavarok típusai:

  • vérzéskimaradás
  • az átlagosnál hosszabb vagy rövidebb ciklusok
  • az átlagosnál hosszabb vagy rövidebb ideig tartó vérzés
  • a két ciklus közötti pecsételő vérzés
  • túlzottan sok vagy épp túlzottan kevés menstruációs vér
  • darabos, alvadékos, netán élénkpiros színű vérzés
  • nagy fájdalommal, görcsökkel járó menstruáció

A menstruációs zavarok okai között szerepelhet PCOS (policisztás ovárium szindróma), inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alul- vagy épp túlműködése, progeszteronhiány, ösztrogéndominancia, endometriózis, polip, mióma, de akár a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganat is. Ám nem minden esetben áll a háttérben szervi betegség.

A hormonrendszer, így a ciklusod is forródróton tartja a kapcsolatot a pszichéddel, így a cikluszavar hátterében valamilyen erős trauma vagy stresszhatás is állhat. Ha az életmódbeli változtatások és relaxációs technikák nem használnak, segíthet a barátcserje termésének hatóanyagait tartalmazó gyógyszer.

(X)

A hormonmentes Premens tabletta gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak az érzékeny női hormonális szabályozórendszer működésére. A recept nélkül kapható tabletta hasznos lehet a menstruációs cikluszavar kezelésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében szedését érdemes több cikluson át folytatni. A Premens az egyetlen ellenőrzött és állandó összetételű, gyógyszerminőségű, barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon. Azt a koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazza, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek terápiás célra történő használatát a gyógyszerügyi hatóságok nem javasolják.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.