Műtét közben agyunk nem képes emlékeket gyártani, és igazából nem is alszunk

Forrás: BSIP via AFP/RAMARE / BSIP/Ramare -
műtét aneszteziológus emlék altatás álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha téged is műtöttek már, tisztában vagy azzal, hogy az altatás pillanatától a beteg nem emlékszik semmire, és nem is érez. De vajon milyen szereket alkalmaznak, és milyen folyamatok mennek végbe a testben?

Az aneszteziológus, magyarul altatóorvos feladata, hogy elvégezze a műtét előtti érzéstelenítést a betegen. Az altatás ugyanis egy sokkal összetettebb folyamat, mint amikor valaki elszenderedik, gondoljuk csak végig. Ha aludnánk, akkor a műtéti fájdalmakat is érzékelnénk, amit valószínűleg nem élnénk túl, ráadásul álmunkban forgolódunk, mozgunk, ami egy precíz beavatkozásnál szintén végzetes lenne.

Ahhoz, hogy egy beavatkozás sikerse legyen, egy érzéketlen, mozdulatlan, és öntudatlan páciensre van szükség.

Altatás közben az elkábított beteg nincs tudatánál, nem tud mozogni, agya nem képes emléket előállítani, és a fájdalmat sem érzékeli.

Nem újkeletű dolog ez, ugyanis már az ókorban is kábító hatású szereket alkalmaztak, többek között ópiumot és alkoholt. Nagyobb beavatkozásoknál sok esetben a teljes ideghálózatot blokkolni kell, ilyenkor kerül elő az úgynevezett inhalációs anesztézia -írja a ted.com.

Ha intravénásan altatnak valakit, többféle hatóanyagot használnak egyszerre, például nyugtató hatású propofolokat vagy érzéstelenítésért felelős opioidokat. Utóbbiak az agyban lévő elektromos jelzéseket blokkolják, meggátolva azt, hogy az agy egyes részei kommunikáljanak egymással. A TED-Ed ismeretterjesztő sorozatának epizódjából még több dolog kiderül a műtéti altatásról.

Illusztráció Forrás: BSIP via AFP/RAMARE / BSIP/Ramare

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.