A depresszió nem játék, ismerd fel a jeleit!

Forrás: Shutterstock -
betegség depresszió öngyilkos öngyilkosság magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pandémia időszakában sajnos sokakat fenyeget az a veszély, hogy depressziósak lesznek. Hiszen be vagyunk zárva, nem láthatjuk a szeretteinket, sokan teljesen egyedül vannak, akadnak, akik elveszítették a munkájukat, de mindannyiunk számára bizonytalan a jövő. Így sajnos olyanoknál is kialakulhat ez a betegség, akiknél normál esetben kevesebb esély volt rá.

Gyakran élünk azzal a szóhasználattal, hogy „depressziós vagyok". Ám ez gyakran csak költői túlzás, és akkor mondjuk, ha épp rossz kedvünk van, szomorúak vagyunk. Ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy ténylegesen depresszióban szenvedünk. Lényeges, hogy mennyi ideig áll fenn ez az állapot, ha elmúlik pár napon, esetleg héten belül, akkor nincs ok az aggodalomra, ha viszont hónapokig elhúzódik, akkor problémát jelenthet.
De a depressziónak ezenkívül még számos tünete van, melyekre érdemes odafigyelni, és komolyan venni, ha tapasztaljuk magunkon vagy valaki máson.

Rossz kedélyállapot
Szinte állandóan rossz kedve van az illetőnek, szomorú, és gyakran rájön a sírás is. Úgy érzi, nincs értelme semminek, és nem látja, hogyan fordulhatna jobbra az élete. A hajnali órákban vagy reggel ez az érzés felerősödik.

Szinte állandóan rossz kedve van az illetőnek, szomorú, és gyakran rájön a sírás is Forrás: Shutterstock

Az öröm hiánya
Már az sem dobja fel a depressziós embert, amiben eddig örömét lelte. Nem tudja élvezni a hobbiját, nem örül a programoknak, amiket azelőtt szeretett, vagy olyanok látogatásának, akik közel állnak hozzá. Az illető szexuális vágya is jól érzékelhetően csökken.

Alvásproblémák
A depressziós embernek felborulhat az alvásritmusa. Ez megmutatkozhat abban is, hogy nem tud elaludni. Jellemző a hajnali kelés, ilyenkor képtelen a visszaalvásra, mert elárasztják a rossz gondolatok. De előfordulhat az is, hogy éppen túl sokat alszik az illető.

A depressziós embernek felborulhat az alvásritmusa Forrás: Shutterstock

Napi teendők elmaradása
Egyre inkább elhanyagolja a munkáját, az otthoni teendőket, illetve bármilyen egyéb feladatát, akár a gyerekek ellátását is, még ha ezekben korábban örömét is lelte. Ez odáig fajulhat szép lassan, hogy már teljesen képtelen ezeket elvégezni.

Étvágy megváltozása
Csökkenhet, de akár növekedhet is egy depresszióban szenvedő ember étvágya. Az egyik véglet, amikor nem akar enni az illető, mert már abban sem leli örömét. A másik pedig pont az, amikor abba menekül, és gyakorlatilag falni kezd.

Állandó fáradtság
Az alvás mennyiségétől és minőségétől függetlenül a depressziós ember azt érzi, hogy gyakorlatilag állandóan fáradt, és aludni szeretne. Reggel ugyanolyan enerváltan kel fel, mint ahogy este lefeküdt. Nincs energiája semmihez napközben, ezért gyakran csak fekszenek, és ki sem kelnek az ágyból.

Az alvás mennyiségétől és minőségétől függetlenül a depressziós ember azt érzi, hogy gyakorlatilag állandóan fáradt Forrás: Shutterstock

Önértékelési problémák
A beteg úgy érzi, hogy minden szerepében kudarcot vallott, legyen az munka vagy magánélet. Azt gondolja, semmire sem jó, és semmit sem sikerült elérnie. Ezzel együtt felerősödik az önvád és a bűntudat, úgy érzik, ők a hibásak mindenért. Elkezdenek akár múltbéli dolgokon is rágódni, azt hiszik, rosszul döntöttek sokszor. Az önbizalm így teljesen leépül.

Kognitív képességek csökkenése
A depresszió egyik jele, ha az illetőnek drasztikusan csökken a koncentrációs képessége, nehezen tud gondolkodni, és egyre rosszabb a memóriája, képtelen döntéseket hozni. Aki szellemi munkát végez, alig tudja ellátni a feladatait, melyek régen egyáltalán nem okoztak problémát neki.

Halállal kapcsolatos gondolatok
Olyan gondolatok gyötrik, hogy az „életnek nincs értelme", „minek élünk?". Ez még az enyhébb formája, ám a depresszió súlyos fázisában már megjelenhetnek a konkrétan a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok. Ezeket pedig nagyon komolyan kell venni, mert akár öngyilkossági kísérletté is fajulhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.