Agykárosodást okozhat a másnaposság?

Forrás: Shutterstock -
kutatás agykárosodás alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A másnaposság nem éppen a legkellemesebb állapot, ezt bizonyára sokan megtapasztalták már. De vajon mi történik ilyenkor a szervezetünkkel és az agyunkkal?

A másnaposság általában borzasztó fejfájással, émelygéssel, fáradtságérzéssel jár. A Harvard professzora, Anthony L. Komaroff viszont azt kutatta, milyen hatással van az agyra az alkoholfogyasztás.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Másnaposságnak nevezzük azon mentális és testi tünetek összességét, amikor az alkoholfogyasztás után a véralkoholszint a szervezetben nulla, tehát már nem részeg az illető. A kutatók 1100 résztvevőt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy ilyenkor sokkal nehezebb összepontosítani, és a rövid illetve a hosszú távú memóriánk is romlik. A pszichomotoros sebesség csökken, ez azt a sebességet jelenti, amivel az agy mozgatja a testet.

Azt hogy konkrétan agykárosodást okoz-e a másnaposság, egyelőre még nem tudni, de mindenesetre jó pár negatív hatása van, és autót vezetni sem biztonságos egy-egy átmulatott éjszaka után, hiába nincs már a vérünkben alkohol – írta a Harvard Health Publishing.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.